Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 januari 2019

Så lindrades Sophies atopiska eksem

Sophie Vrang har plågats svårt av kliande hudinflammationer i många år. Nu har hon hittat ett sätt att hantera sitt atopiska eksem, en besvärlig sjukdom som drabbar allt fler.

 För att minska risken att sjukdomen blir sämre är det viktigt med rätt förebyggande behandling.
För att minska risken att sjukdomen blir sämre är det viktigt med rätt förebyggande behandling. FOTO: Elin West

Sjuksköterskan Sophie Vrang, 34 år, har haft atopiskt eksem sedan hon var barn. Som många andra har hon besvär som kommer och går.

Läs också: Vanliga symtom på atopiskt eksem

Eksemen blev sår

För tio år sedan blev hon riktigt dålig med eksem som blev till vätskande sår.

– Det var en tuff tid när jag inte ville träffa någon, jag kände mig nedstämd och totalt utan hopp med mina sår. Jag kände att folk stirrade på mig och ville bara vara hemma. Jag skämdes till och med för att visa mina eksem för hudläkaren, säger Sophie.

Eksemet är kronisk sjukdom

Läkaren konstaterade att hon var kraftigt underbehandlad men med hjälp av ljusbehandling och ett strikt insmörjningsschema med kortison blev hon långsamt bättre. Det gick upp för Sophie att hon har en kronisk sjukdom med en hud som måste skötas om hela tiden.

Kliande inflammatoriska utslag

Atopiskt eksem drabbar en femtedel av alla barn och kallas också böjveckseksem eftersom utslagen ofta sitter i arm- eller knäveck.

För många växer besvären bort, men mellan tre och tio procent av alla vuxna svenskar har atopiskt eksem med kliande inflammatoriska utslag i ansiktet, på händerna eller på hela kroppen.

Om man kliar blir eksemet värre, inflammationen ökar och det kliar ännu mer. Det blir en ond cirkel som är svår att bryta.

 Sophie Vrang är en av många svenskar som har atopiskt eksem. Nu har hon startat en patientförening för atopiker.
Sophie Vrang är en av många svenskar som har atopiskt eksem. Nu har hon startat en patientförening för atopiker. FOTO: Elin West

Triggar sjukdomen

När Sophie själv sökte information om atopiskt eksem upptäckte hon att det saknades sammanhållen kunskap, om medicinering men också om vad man själv kan göra för att minska besvären.

– Vi atopiker har en dysfunktionell hudbarriär och vi lever alltid med risken att eksemet blossar upp igen. Vi måste själva veta vad som triggar sjukdomen, vad vi ska undvika och hur vi förebygger att eksemet kommer tillbaka, säger Sophie.

Patientföreningen Atopikerna

Tillsammans med två andra startade hon patientföreningen Atopikerna som nu arbetar för ökad kunskap kring atopiskt eksem och för att höja livskvaliteten för atopiker.

Försämrad livskvalitet

Och det behövs, för en ny svensk undersökning visar att två tredjedelar av personer med atopiskt eksem tycker att deras livskvalitet försämras på grund av sjukdomen.

Läs också: Kliande hud? Så kan du lindra

Drabbas av depression

Förutom besvär med kliande hud eller sår handlar det om psykosociala följder av eksemet, som nedstämdhet, försämrat självförtroende och svårighet med relationer. Atopiker drabbas i högre grad än andra av depression och ångest.

– Det är viktigt att involvera närstående, att hitta ett sätt att prata om sitt eksem. Den man lever med behöver förstå hur jobbigt det är, säger Sophie.

 Kliandet blir en ond cirkel som är svår att bryta.
Kliandet blir en ond cirkel som är svår att bryta. FOTO: iStock

Ny medicin mot atopiskt eksem

När ett atopiskt eksem bryter ut har det hittills behandlats i första hand med kortison. Men nu finns också ett nytt biologiskt läkemedel som just har börjar användas i Sverige och som ger hopp åt svårt sjuka.

Förebygg utbrott av eksem

Med atopiskt eksem har hela huden en nedsatt barriärfunktion som gör att den lättare blir irriterad och inflammerad.

För att minska risken att sjukdomen blir sämre är det viktigt med rätt förebyggande behandling.

Förebygg atopiskt eksem:

Smörja in sig med mjukgörare

Veta vad som kan utlösa sjukdomen

Undvika så kallade triggers – situationer eller saker som gör saken värre

Eksem sämre av stress

Eksemet blir sämre av stress och torr luft, vilket gör att många lider av det svenska inomhusklimatet. Vatten, tvål, rengöringsmedel och kläder kan också trigga igång sjukdomen.

– Jag har svårt att diska eftersom diskmedel och vatten är uttorkande och blir en trigger för eksem på händerna. Det är samma sak med materialet i diskhandskar, säger Sophie.

Sömnproblem på grund av klåda

Många atopiker har sömnproblem på grund av klådan och kan bli hjälpta av att få gå en sömnskola.

Sophie hoppas också att Atopikerna ska kunna genomföra eksemskolor där man får en bättre insikt i sjukdomen, lär sig hur man ska ta hand om sin hud och hur man smörjer sig på bästa sätt.

Atopiskt eksem ökar

Atopiskt eksem ökar, antalet sjuka barn i Sverige dubblerades från 1970-talet till 1990-talet. Samma utveckling syns även i andra länder och trenden tycks vara kopplad till den västerländska livsstilen.

KBT för atopiker

Just nu pågår ett försök med kognitiv beteendeterapi, KBT, för att få atopiker att hitta strategier för att hantera klådan och få en bättre livskvalitet.

Sophie tycker att sjukvården borde ta ett större helhetsgrepp om patienterna.

– När vi vet hur mycket livskvaliteten påverkas så måste vården också fråga om de psykiska bitarna och inte bara skriva ut kortison. Det kan handla om att hitta kompletterande behandling, som KBT, eller att slussa vidare till psykolog eller kurator. Det vill vi vara med och driva genom patientföreningen.

Mysig ritual

Sophie har hittat ett sätt att hantera sina besvär. Hon tar sig tid för nödvändig egenvård och insmörjning och kallar det för sin ritual.

– Jag försöker att göra ritualen mysig. Jag tänder ljus i badrummet, badar med olja i vattnet och sedan är det insmörjning och omplåstring. Jag vet att jag måste ta hand om mig.

Läs också: Orsaker till stickningar i fötter och händer

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen