Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 april 2019

Sova isär bättre för sömnen

Dålig sömn skadar relationen mer än vad separata sovrum gör, menar sömnforskaren Christian Benedict. Han ser flera fördelar med att sova isär.

 Det finns flera fördelar med att som par sova i separata sovrum, menar sömforskaren Christian Benedict.
Det finns flera fördelar med att som par sova i separata sovrum, menar sömforskaren Christian Benedict. FOTO: Istock

Någon annans snarkningar, rörelser och sömnmönster kan påverka den som ligger bredvid i sängen. Sömnforskaren Christian Benedict vill bryta stigmat kring att som par välja att sova isär, skriver Allas.

Själv har han inte sovit i samma rum som sin hustru på 10 år.

– Jag som är sömnforskare vet ju att det är ett förnuftigt beslut om man har väldigt olika sovmönster. Det betyder inte att relationen inte skulle vara välfungerande, eller att det inte finns kärlek där. Vi har ändå fyra barn, säger Christian Benedict till Allas.

Läs också: Därför är du trött hela tiden – och så blir du pigg

Sömn påverkar testosteronnivåer

Sömnforskaren menar att allt som man gör för att ta hand om sin relation är sådant som man gör i vaket tillstånd. Envisas man med att sova ihop även när sömnen tar stryk så kommer det däremot att påverka relationen negativt.

– Folk som inte sover tillräckligt mycket blir omotiverade, impulsiva och kan inte hantera stress så bra. Det är ju inget som är bra för någon relation. Män som inte sover bra får dessutom lägre testosteronnivåer visar forskning, säger Christian Benedict.

– Par som får sova ut blir mer närvarande och mer intresserade av varandra.

Nackdelar med att sova isär

Christian Benedict poängterar att det även finns nackdelar med att ha separata sovrum. Många upplever till exempel en större trygghet när de sover tillsammans med sin partner.

– En partner som sover med dig kan också lägga märke till om du till exempel visar symtom på sömnapné, vilket är viktigt att upptäcka och gå till vården med, säger han.

Läs också: Allt du behöver veta om sömnapné

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen