Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 3 augusti 2017

Spännande hjärnforskning: Därför är tystnad viktig för dig!

Ständigt pågående ljud och samtal slukar din energi. Detta positiva händer med din hjärna när du unnar dig en stunds tystnad.

FOTO: Istock

Dagens samhälle är fullt av ljud som kräver ständig uppmärksamhet av oss, många gånger utan att vi ens märker det. Detta eviga brus slukar energi och hindrar oss från att nå våra viktiga tankar och känslor.

Flera nya studier visar att tystnaden är viktigare för vår hjärna och vårt allmäntillstånd än vad tidigare framkommit. Här är de mest gynnsamma effekterna av att dra sig tillbaka i tystnad och eftertanke:

Därför ska du dra dig tillbaka i tystnad och eftertanke

1. Din hjärna utvecklar nya celler

Forskare på Duke University i USA har kommit fram till att bara två timmars tystnad om dagen gör att hjärnan utvecklar nya celler i hippocampus, hjärnans centrum när det gäller minne, känslor och inlärning. Din kognitiva förmåga blir bättre.

– Efter en tid i tystnad får man tillbaka minnen man inte trodde att man bar på. Man kommer ihåg saker man inte har tänkt på i många, många år och får insikter om hur och varför man reagerar som man gör i olika situationer, säger Ilona Degermark, präst och andlig vägledare på klosteravdelningen på Skänningeanstalten.

– Först när vi stannar till i tystnad kommer vi åt vårt innersta och det som gör ont och skaver. I annat fall fastnar vi i de ytliga behoven, i det vi tror att vi vill ha. Mycket pengar, ett nyrenoverat kök och sådant.

2. Du minskar stress och anspänningar

Genom att mäta förändringar i blodtryck och blodcirkulation i hjärnan har forskare upptäckt att tystnad redan efter två minuter med ljudlöshet minskar anspänningar mer än avslappnande musik. Tystnad minskar nivån av stresshormoner och risken för högt blodtryck och hjärtinfarkt.

– Tystnad gör inte bara att vi lär känna oss själva bättre. Den gör oss också mer receptiva på de människor vi har runt omkring oss, vilket gör att vi läser av dem bättre. Lukt och smak förändras också. Att äta i tystnad gör att man äter långsammare och att maten smakar mer och annorlunda än om man samtidigt pratar, säger Ilona Degermark.

3. Du blir kreativ och läker sår

I tystnaden börjar vissa annars vilande områden i hjärnan att arbeta. Vi blir bland annat mer kreativa och får lättare att bearbeta upplevelser och skaffa mening med livet. Tystnad gör att hjärnan får möjlighet till att låta tankar och känslor vandra hela vägen.

– Den som går in i retreat börjar läka de sår som finns. Man hittar sina svårigheter och får därmed också en större förståelse för andra människors svagheter. Människor i dag längtar efter lugn och ro, och kanske utan att riktigt förstå det, säger Ilona Degermark.

Alla kan belönas i tystnaden

Retreater blir allt populärare i Sverige. För att komma bort från stress och press väljer allt fler att minska trycket på hjärnan och söka sig till lugn och ro under en helg eller längre än så.

Man måste inte ha tilltro till någon religion eller vara munk eller nunna för att kunna komma åt tystnadens belöning. I frånvaro av ljudbelastning och det ständiga samtalet kan vi alla hitta vårt innersta väsen och må bättre.

Läs också: Livstidsdömde Erik: ”I klostret ställer inte mina känslor till det för mig”

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen