Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 6 februari 2017

Spännande rön: Skogen skyddar dig mot farliga sjukdomar

Gillar du att vara ute i skogen? Grattis! Att vistas i skog och mark är nämligen rena medicinen, visar forskning. Härligt och hälsosamt på samma gång – kan det bli bättre?

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

Det här är en riktigt god nyhet för dig som bor nära naturen. För nu är det bevisat – det som du troligtvis redan känt på dig – att det är hälsosamt att vistas i skogen.

Skogen kan till och med skydda dig mot allvarliga sjukdomar som diabetes, depression och hjärt- och kärlsjukdomar, visar en studie vid University of Illinois i USA. Forskare har sammanställt hundratals studier och kommit fram till att vi mår bra av att vara i skogen.

Så här ligger det till: När vi är i skogen känner vi oss lugna och trygga. Detta i sin tur förbättrar vårt immunförsvar.

Studien visar att när kroppen är i en stressig miljö stängs alla icke nödvändiga funktioner av. I en lugn miljö kan kroppen däremot fokusera på att jobba mer långsiktigt. Detta blir som en investering i god hälsa.

Peter Schantz är forskare i folkhälsa och han berättar att vi är gjorda för att vistas i naturen.

Sträderna stressar oss med alla ständiga impulser från bilar, buller, reklam och en massa människor.

–I den urbaniserade miljön störs de naturliga förutsättningarna för vår existens. Balansen blir satt ur spel, säger Peter Schantz till TV4.

Det är alltså människor i städerna som befinner sig i den direkta farozoonen för att drabbas av sjukdom relaterade till stress. Om de inte regelbundet vistas i naturen.

Så grattis, alla landsortsbor – livet på landet är så mycket smartare!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen