Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 28 januari 2016

Spännande studie: Barn på bondgårdar skyddas från astma och allergi

Nu är det bevisat. Livet på landet är bra för hälsan. En studie visar att barn som växer upp bland djur på landet i mindre utsträckning drabbas av astma och allergi, jämfört med andra barn.

Barn som växer upp bland djur på landet löper betydligt mindre risk att utveckla astma och allergi, jämfört med andra barn.

Europeiska forskare kan efter försök med möss visa att de bakterierester som finns i dammet på bondgårdar har en avgörande betydelse. Resterna, som kallas för endotoxiner, sparkar igång en reaktion i lungorna som skyddar mot astma. Forskningsresultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Läs också: Din hund ger dig bättre hälsa

– Det här är spännande resultat. För om vi får en bra förklaring till det här sambandet kan det innebära bättre behandlingar och förebyggande åtgärder som på sikt kanske kan leda till en minskning av allergierna, säger Eva Sverremark-Ekström, professor och allergiforskare vid Stockholms universitet, till TT.

Gilla oss på facebook så missar du inga artiklar om hälsa

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen