Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 3 januari 2019

Spenat - så ska du äta den

Spenat är nyttigt så det förslår. Det är antioxidanten lutein som gör spenaten så nyttig. Men hur gör du för att se till att spenaten är så nyttig som det bara går? Här är tipsen!

 Bästa sättet att få i sig spenatens antioxidant lutein är att göra en smoothie.
Bästa sättet att få i sig spenatens antioxidant lutein är att göra en smoothie. FOTO: Istock

Det är forskare vid Linköpings universitet som tittat närmare på spenaten och hur den helst ska tillagas.

Tidigare har studier visat att lutein, som är ett fettlösligt pigment från växtriket och framför allt finns i mörkgröna grönsaker, har flera hälsoeffekter. Det kan ha inflammationsdämpande effekter i immunceller från patienter med kranskärlssjukdomar, men kan också lagras i cellerna, vilket för att kroppen kan bygga upp ett lager.

Jämför temperaturer

Därför har forskarna tittat på tillagningen av spenat, och hur man ökar sitt intag av lutein.

– Det unika med studien är att vi har använt tillagningssätt som är vanliga i matlagning hemma och jämfört flera olika temperaturer och tillagningstider. Vi har också tittat på beredning där spenaten äts kall, som i sallad eller smoothie, säger Lena Jonasson, professor vid institutionen för medicin och hälsa och överläkare i kardiologi.

Bra i smoothie

Det visade sig i studien att det allra bästa sättet att få i sig lutein var att göra en smoothie eller en juice med spenat. Uppvärmning visade sig nämligen ta bort luteinet och vid stekning vid hög temperatur var det mesta av luteinet borta efter bara ett par sekunder.

Vill man ha spenaten varm är det bättre att göra en soppa eller stuvning än att till exempel använda den i en lasagne. Soppan värms nämligen inte lika länge som lasagnen.

 Enligt forskarna ska man helst inte hetta upp spenaten för mycket.
Enligt forskarna ska man helst inte hetta upp spenaten för mycket. FOTO: Istock

Hetta inte upp

– Det bästa är att inte hetta upp spenaten alls. Allra bäst är att göra smoothie och tillsätta fett från mjölkprodukter, som grädde, mjölk eller yoghurt. När spenaten finfördelas släpps mer lutein ut från spenatbladen, och fettet ökar luteinets löslighet i vätskan, säger Rosanna Chung, som är studiens huvudförfattare till Forskning.se.

Läs också: Spenat kan hindra fettlever – kolla tipsen!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen