Spenat - så ska du äta den
Spenat är nyttigt så det förslår. Det är antioxidanten lutein som gör spenaten så nyttig. Men hur gör du för att se till att spenaten är så nyttig som det bara går? Här är tipsen!
Det är forskare vid Linköpings universitet som tittat närmare på spenaten och hur den helst ska tillagas.
Tidigare har studier visat att lutein, som är ett fettlösligt pigment från växtriket och framför allt finns i mörkgröna grönsaker, har flera hälsoeffekter. Det kan ha inflammationsdämpande effekter i immunceller från patienter med kranskärlssjukdomar, men kan också lagras i cellerna, vilket för att kroppen kan bygga upp ett lager.
Jämför temperaturer
Därför har forskarna tittat på tillagningen av spenat, och hur man ökar sitt intag av lutein.
– Det unika med studien är att vi har använt tillagningssätt som är vanliga i matlagning hemma och jämfört flera olika temperaturer och tillagningstider. Vi har också tittat på beredning där spenaten äts kall, som i sallad eller smoothie, säger Lena Jonasson, professor vid institutionen för medicin och hälsa och överläkare i kardiologi.
Bra i smoothie
Det visade sig i studien att det allra bästa sättet att få i sig lutein var att göra en smoothie eller en juice med spenat. Uppvärmning visade sig nämligen ta bort luteinet och vid stekning vid hög temperatur var det mesta av luteinet borta efter bara ett par sekunder.
Vill man ha spenaten varm är det bättre att göra en soppa eller stuvning än att till exempel använda den i en lasagne. Soppan värms nämligen inte lika länge som lasagnen.
Hetta inte upp
– Det bästa är att inte hetta upp spenaten alls. Allra bäst är att göra smoothie och tillsätta fett från mjölkprodukter, som grädde, mjölk eller yoghurt. När spenaten finfördelas släpps mer lutein ut från spenatbladen, och fettet ökar luteinets löslighet i vätskan, säger Rosanna Chung, som är studiens huvudförfattare till Forskning.se.
Läs också: Spenat kan hindra fettlever – kolla tipsen!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.