Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 april 2018

Stadsluft förvärrar pollenallergi

Stadsluft förvärrar symptomen hos pollenallergiker. Och effekten kan sitta i länge, visar spännande forskning.

 Pollenallergisymptomen förvärras av stadsluft och besvären kan hänga i länge.
Pollenallergisymptomen förvärras av stadsluft och besvären kan hänga i länge. FOTO: Istock

Att vara pollenallergiker innebär att immunsystemet överreagerar när man utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer.

Det som händer då är att kroppen bildar allergiantikroppar och utvecklar en känslighet. Denna resulterar i nysningar, rinnande, kliande näsa och symptom som trötthet och huvudvärk.

Läs också: Så lindrar du pollenplågan

Pollenallergi förvärras av avgaser

Svensk forskning visar att besvären kan förvärras av bilavgaser och höga partikelhalter i stadsluft. Bilavgaser och partiklar irriterar luftvägarna och gör dem känsliga samtidigt som pollen sätter igång en allergisk reaktion.

På så vis samverkar luftföroreningar och pollen och förvärrar pollenallergisymptomen.

Läs också: Allergin förstörde Lovisas liv – då hittade hon lösningen

Besvären sitter i länge

Nu visar forskning av botanikern och pollenexperten Åslög Dahl vid pollenlaboratoriet i Göteborg dessutom att föroreningarna och pollen inte måste nå luftrören samtidigt för att den förvärrande effekten ska uppstå.

– Den negativa påverkan av att ha andats in luftföroreningar från trafik dröjer sig kvar och kan alltså göra det jobbigare för en allergiker att utsättas för pollen under åtminstone två veckor, säger Åslög Dahl till allergia.se.

Läs också: Spännande studie: Barn på bondgårdar skyddas från astma och allergi

Svag vind bäst

Allra värst är det när vädret är klart, luften är torr och vinden måttlig.

– Man skulle kunna tro att det är värre när det blåser ordentligt så att pollenkorn, avgaser och partiklar yr omkring. Men när det är hög turbulens i luften så späds den ut mer. Man ser de högsta halterna när det är lite svagare vind, mellan två till sex meter per sekund, säger Åslög Dahl.

Undvik vackert väder

När det regnar sänks halterna av både pollen och avgaser. Så baserat på färsk kunskap lyder rådet till pollenallergiker:

Stanna helst på landet och undvik städer. Höga halter av avgaser och partiklar kan förvärra allergisymptomen. Effekten kan dessutom hänga kvar i flera veckor efter stadsbesöket. Undvik även vackert väder!

Läs också: Pollenallergi eller förkylning? Lär dig skillnaden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen