Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 23 februari 2017

Starkt immunförsvar – så fixar du det!

Om du vill ha ett starkt immunförsvar så måste du tänka på vad du äter. I magen finns nämligen mellan 70 och 90 procent av kroppens immunceller. Rätt mat hjälper dem att göra ett bra jobb.

FOTO: Istock

De nyttiga bakterierna i mag- och tarm-kanalerna är superviktiga för att vi ska hålla oss friska. Om du vill behålla ett starkt immunförsvar är det därför viktigt att se till att äter rätt och balanserat. Här är några råd som kan hjälpa dig till ett starkt immunförsvar.

Ät rätt och varierat

Ät mycket frukt, grönt och fullkornsprodukter – där är det kostfiberna som är det viktigaste. Gröna grönsaker som broccoli och grönkål är särskilt bra. Ät begränsat med mättat fett och rött kött.

Komplettera kosten

Ta ett D-vitamintillskott. Vi får ofta brist på det under vintern och det kan hjälpa immunförsvaret.

Laktobaciller är bra

Få i dig nyttiga laktobaciller genom till exempel berikade mjölkprodukter eller syrad mat som surkål eller kimchi. Kombinera gärna med blåbär.

Krydda på!

En del forskning tyder på att kryddor som kanel, gurkmeja och ingefära har en positiv effekt på immunförsvaret, så det kan varar värt att krydda maten lite extra.

Sov länge!

Se till att få ordentligt med sömn. Återhämtning är viktigt för immunförsvaret.

Stressa inte!

Stressa ner. Avslappning i form av till exempel yoga och meditation gör kroppen mindre infektionskänslig.

Håll igång – lagom!

Medelintensiv och regelbunden motion är bra för immunfunktionen. Högintensiv träning under längre perioder kan ge motsatt effekt.

Källa: Frida Fåk, Centrum för preventiv livsmedelsforskning på Lunds Universitet

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen