Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 18 oktober 2016

Sticka dig lugn – med stickfulness

Stickning och handarbete är både roligt och hälsosamt. I en allt mer stressad vardag är det dessutom det perfekta sättet att varva ner. Vissa kallar det kort och gott för stickfulness.

Telefoner som plingar, olästa meddelanden i sociala medier och nya serier på Netflix. Det finns många saker som pockar på vår uppmärksamhet. Men det går också att göra precis tvärtom. Ta ett steg tillbaka och slå ner på tempot.

För många kan det handla om avslappnande hobbys som handarbete. En av dem är danska stickfantasten och butiksägarinnan June Thomsen.
I stället för mindfulness ägnar hon sig åt stickfulness.

– Förutom att det är fantastiskt att vara kreativ gör stickningen oss lugnare. Den skapar en slags meditativ känsla, som får vår vilopuls att gå ner och hjärnan att slappna av, det är vetenskapligt bevisat, säger hon till hemmets.se.

Stickning är en av många långsamma hobbies

Fenomenet är knappast nytt, ändå upptäcker allt fler tjusningen av långsamma hobbys. Stickning, färgläggning av böcker och andra typer av handarbete kan dessutom vara enklare att ta till sig än ren meditation, som ofta kräver mycket träning och kan vara förknippat med religion eller mystik för en del.

Oavsett om hobbyn handlar om att skapa något eller bara slappna av så finns det många hälsovinster. Förutom välbehövlig egentid, glädje och snabb energipåfyllnad är det bra träning för hjärnan, förklarar psykologen Neela Maria Sris för Hemmets.se.

– Upprepning och förutsägbarhet gör oss lugna. Samtidigt tränar vi vår koncentrationsförmåga när vi arbetar med händerna.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen