Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 23 september 2016

Stoppa huvudlössen! Allt du behöver veta om de små blodsugarna

Nu är det lössens högtid! Den kväll du upptäcker att du har oönskat besök är du glad att du har laddat med rätt lusmedel och kam.

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

När skolan just börjat på höstterminen är risken att drabbas av huvudlöss som allra störst. Lössen frodas under sommarvärmen och när alla barn åter träffas i förskolor och skolor är det högtid för de små blodsugarna.

Det räcker med en enda lus för att få obehag – en hona kan på bara ett par veckor lägga 100 ägg. Från det att ägget är lagt tills dess att nya löss kryper runt i håret tar det cirka 10 dagar. Därför vill du upptäcka de små inkräktarna så snabbt som möjligt!

Kliande hårbotten

Ett tecken på att löss har slagit bo i ditt hår är att det kliar. Men när det väl börjar klia i hårbotten kan det faktiskt ha gått hela 4-6 veckor sedan lössen flyttade in. Klådan är ett tecken på överkänslighet mot lusens saliv. Men det är inte säkert att du reagerar mot det, särskilt om du är vuxen. Du kan alltså gå runt med löss utan att det kliar alls.

Löss sprids genom kontakt från hår till hår. Därför är risken större att du smittas genom att hålla huvudet tätt ihop snarare än via borstar, mössor och lakan.

Svart puder på kudden

Svart puder på kudden efter att du har sovit kan vara ett olycksbådande tecken – det är huvudlössens avföring och ömsade skinn som de lämnat efter sig.

Leta efter löss med kam

Lössen kan vara svåra att se då de är genomskinliga, grå eller bruna. När de börjat suga blod kan dock färgen skifta i rött. Du måste leta noggrant genom hela håret. Löss sätter sig i hårbotten, gärna bakom öronen och i nacken. Kamma hela familjen samtidigt.

Löss sätter sig gärna bakom öronen och i nacken. Ta gärna en ficklampa och ett förstoringsglas till hjälp när du kammar.
Löss sätter sig gärna bakom öronen och i nacken. Ta gärna en ficklampa och ett förstoringsglas till hjälp när du kammar.

Leta efter ägg

Lössen lägger sina ägg så nära hårbotten som möjligt, eftersom de nykläckta lössen, nymferna, ska ha så nära till maten som möjligt – det vill säga din hud. Äggen fästs vid hårstrået med en limliknande sekret och kan vara svåra att få loss.

Äggen, som också kallas gnetter, är mörka eller ljusa beroende på om det finns någon lus i ägget eller om det är tomt. När de är ljusa och lite gulaktiga är de redan tomma.

Balsam gör jobbet enklare

Du hittar bäst löss och gnetter genom att kamma dig över ett vitt handfat, papper eller lakan, så ser du lättare om de faller ur håret. Du kan också kamma över en spegel. Om du sprejar eller smörjer in håret med balsam blir håret blir enklare att kamma, lössen håller sig stilla och blir enklare att hitta.

En lus kan vara svår att se. Den är 2-3 millimeter, genomskinlig, grå eller brun. När de börjat suga blod kan dock färgen skifta mot rött.

Stryk av kammen på ett vitt papper efter varje kamtag. Äggen är så små att det kan vara svårt att se vad som faktiskt kammats ut. Ser du något trådliknande på det du tror är ägg är dina misstankar befogade. Tråden är troligen en rest av sekretet som håller fast ägget vid hårstrået.

Olika metoder för att bli av med löss

När du väl gjort den horribla upptäckten, finns olika sätt att bli av med dem. Ofta behöver du kombinera kamning med exempelvis en medicinteknisk produkt. Oavsett vilken metod du väljer – fortsätt luskamma håret två till tre gånger i veckan efter den sista behandlingen. Det gäller alla i familjen.

1. Medicintekniska produkter

Behandla i första hand med lusmedel som innehåller silikonolja – dimetikon – vilket kväver lössen. Denna behandlingsmetod rekommenderas av bland andra Läkemedelsverket delvis för att lössen troligen inte blir resistenta av detta. Fråga på apoteket så får du rätt sort.

Kamma igenom håret noggrant efter behandling med lusmedel. Detta för att få bort rester av döda löss och ägg.

2. Schamponera med lusschampo

Men lusschampo kvävs lössen på bara 10 minuter, utan gift, på ett relativt odramatiskt vis. Schamponering kan vara ett bra sätt att behandla små barn – eftersom de knappt behöver märka att något har hänt.

3. Kamma med balsam

Ett lite mer arbetsamt sätt att bli av med lössen är att kamma bort dem med endast en luskam och balsam. Det är svårt att veta om du fått bort alla löss och de kan spridas vidare under tiden du behandlar. För denna behandling förutsätter att du kammar varje dag i två veckor.

Och metoden kan vara effektiv – en studie utförd vid London School of Hygiene and Tropical Medicine i London visade att just våtkamning var fyra gånger så effektivt som kemikalier.

4. Ta läkemedel

Om inte något annat hjälper kan du försöka behandla lössen med läkemedel som går att köpa receptfritt på apoteket. Det finns dock en misstanke om att löss börjat utveckla resistens mot läkemedel och det är därför i dagsläget inte en rekommenderad metod. Läkemedel mot huvudlöss är lite mer opraktiskt, eftersom det måste sitta i ett dygn innan du sköljer ur det.

5. Spreja med kokosolja

koksolja

I en studie publicerad i European Journal of Pediatrics kom forskare fram till att en sprej gjord på kokosnöt- och anisolja var mer effektiv än läkemedel när det gällde att bli av med huvudlöss, då oljan kväver lössen.

6. Kamma med UV-ljus

Nitview ledcomb är en smart kam med UV-ljus. 299 kronor på Apotea.se
Nitview ledcomb är en smart kam med UV-ljus. 299 kronor på Apotea.se.

Löss och gnetter är extremt små och kan vara svåra att upptäcka. Ett förstoringsglas och en ficklampa kan vara en bra hjälp. Därför kan det var bra att vara flera när ni kammar igenom varandras hår i familjen. Annars kan du investera i en kam med UV-ljus som gör det lättare att se löss och ägg. Du kan också lysa på kuddar och i borstar och lättare upptäcka odjuren. Behandla med

7. Elektrisk luskam

elektrisk-luskam-fyndiq
Med en elektrisk luskam kan du både ta reda på om du har löss och behandla dem. 395 kr på Fyndiq.

Att leta efter löss kan vara en arbetsam och tidskrävande uppgift. Om du investerar i en elektrisk luskam går arbetet fortare. Den ger ifrån sig ett ljud tills den stöter på en lus, då kammen tystnar och du kan borsta av den döda lusen. Den dödar löss och gnetter (ägg) med elektrisk ström som är ofarlig för människor.

Tänk på!

  • Lika viktigt som att behandla löss är att larma förskola eller skola om din upptäckt – det är en förutsättning för att slippa lössens återkommande påhälsningar.
  • Behandla med lusmedel bara om du verkligen upptäckt löss. Behandla inte i förebyggande syfte – eftersom det inte är fastslaget att det fungerar.
  • Barn under två år – rådgör med barnavårdscentralen innan du påbörjar en behandling med lusmedel
  • Fakta om huvudlöss

    • Huvudlusen är ca 2-3 millimeter, genomskinlig eller grågul. Om den nyss sugit blod skiftar färgen till röd.
    • Människans blod är huvudlusens näring.
    • Lössen håller sig fast med gripklor runt hårstrået och biter i huden i hårbotten för att suga blod.
    • En lushona kan lägga mellan 150 och 300 ägg under sin livstid och du kan därför väldigt snabbt få många löss i håret.
    • Löss sprids genom kontakt från hår till hår. Så fort den lämnar värmen från hårbotten riskerar den att torka ut. Därför är risken större att du smittas genom att hålla huvudet tätt ihop snarare än via borstar, mössor och lakan.
    • Vem som helst kan få löss. Det har ingenting med hygien att göra.
    • Källa: 1177.se

      Gör som 60 000 andra!

      Missa inte Lands nyhetsbrev

      Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

      Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

      Populära ämnen på Land.se

      Läs artiklar i säsong

      Till toppen