Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 juli 2019

Styrketräning mot klimakteriebesvär

För många kvinnor kan klimakteriet vara en plåga med jobbiga vallningar och svettningar. Nu visar ny forskning på en metod som kan lindra besvären.

 Klimakteriebesvär kan försämra livskvalitén för många kvinnor. Men det finns lindring.
Klimakteriebesvär kan försämra livskvalitén för många kvinnor. Men det finns lindring. FOTO: Istock

Tidigare forskning har visat att motion kan vara effektivt mot klimakteriebesvär. Men då ska det vara en rejäl ansträngning med ökad puls och snabbare andning.

– Vår teori är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där också temperaturregleringscentrum sitter, säger Emilia Berin, doktorand inom obstetrik och gynekologi i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Styrketräning kan minska vallningar

Nu visar nya forskningsresultat från Linköpings universitet att styrketräning två till tre gånger i veckan kan minska besvären med svettningar och vallningar i klimakteriet.

Vallningar minskade

I studien fick en grupp kvinnor börja styrketräna tre gånger i veckan i 15 veckor. Varje träningstillfälle var 45 minuter långt.

Och detta visade sig ge resultat. För kvinnorna i styrketräningsgruppen blev av med 44 procent av sina vallningar.

Påtaglig ansträngning

Men för att det ska funka måste styrketräningen vara lite tuff. I studien innebar den påtaglig ansträngning för kvinnorna som deltog.

– En slutsats är alltså att ansträngande styrketräning två till tre gånger i veckan kan få bort närmare hälften av alla vallningar och svettningar, säger Emilia Berin.

Hormonbehandling passar inte alla

Östrogentabletter är dock effektivare. De kan få bort nästan 90 procent av besvären.

Men Emilia Berin påpekar att det inte är alla som kan använda hormonbehandling, exempelvis kvinnor med bröstcancer. I dessa fall, eller för andra kvinnor som inte vill använda hormonbehandling, kan styrketräning vara en bra hjälp.

Läs också: Så tränar du bort klimakteriebesvären

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen