Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 augusti 2018

Supernyttiga rödbetan – 3 föryngrande effekter

Rödbetsjuice är rena medicinen. Här är tre nyttiga saker som händer direkt i kroppen!

FOTO: Istock

En mängd studier visar att nitratrika grönsaker som rödbetor, spenat och andra gröna bladgrönsaker har en kraftfull medicinsk effekt.

Ledde till Nobelpris

Munnens bakterier omvandlar nitraten till nitrit som i sin tur omvandlas till den medicinskt intressanta kväveoxiden i blodet.

Upptäckten av kväveoxidens betydelse ledde för övrigt till Nobelpriset i medicin 1998 (Obs extern länk).

Lagom daglig dos

För att få hälsoeffekten behöver du dricka 1–2 dl rödbetsjuice om dagen – eller äta 3–4 rödbetor eller 200-300 gram färsk spenat.

Läs också: Rödbetsjuice – så gör du den hyllade hälsodrycken

3 läkande processer som startar i din kropp när du äter rödbetor

1. Magen

Kväveoxiden som bildas aktiverar slemhinnornas egna skyddsmekanismer. Det minskar risken för till exempel magsår, visar en studie vid Uppsala universitet (Obs extern länk).

2. Blodkärlen

Kväveoxiden får blodådrorna att slappna av och utvidga sig invändigt. Det ger mer elastiska ”unga” blodkärl och ett dagligt intag sänker blodtrycket (Obs extern länk).

3. Musklerna

Kväveoxiden ger signaler till den glatta muskulaturen i blodkärlen att slappna av. Då kan blodflödet till arbetande muskulatur (Obs extern länk) öka med upp till 40 procent.

För elitidrottare ger det ökad uthållighet och kan öka rörelseförmågan för patienter med hjärtsvikt eller kärlsjukdomen i benen som ger kramp och kallas ”fönstertittarsjuka (Obs extern länk).

Läs också: Frysa in rödbetor – så gör du

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen