Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 mars

Susanns svårt drabbad av TBE

Susann Johansson hamnade svårt sjuk på akuten efter att ha plockat blåbär. Tre år senare är hon inte helt återställd av sviterna av fästingburen TBE.

 Varje år drabbas omkring 300 personer i Sverige av fästingburen hjärninflammation, TBE. Sjukdomen har blivit allt vanligare i nästan hela landet.
Varje år drabbas omkring 300 personer i Sverige av fästingburen hjärninflammation, TBE. Sjukdomen har blivit allt vanligare i nästan hela landet. FOTO: istock

Nästan hela sitt liv har Susann Johansson, 46, sökt sig till den rofyllda skogen. Plockat blåbär och lingon bakom särbon Nicklas hus på Torsö eller gett sig ut på långa hundpromenader med Golden retrievern Qiara.

 Tack vare hunden Qiara orkar Susann Johanssons ta sig upp och ut. Hunden har varit ett oerhört stöd under hela hennes svåra sjukdomstid i sviterna efter TBE.
Tack vare hunden Qiara orkar Susann Johanssons ta sig upp och ut. Hunden har varit ett oerhört stöd under hela hennes svåra sjukdomstid i sviterna efter TBE. FOTO: Privat

Biten av en fästing

Men så en eftermiddag i augusti 2019 hände det som aldrig tidigare hade hänt henne. Hon blev biten av en fästing. Fast det visste hon inte då, och inte märkte hon det när hon kom hem heller.

Några dagar senare fick hon influensaliknande symtom med feber och trötthet. Men symtomen försvann snabbt och Susann kände sig bra.

– Jag blev så jättepigg att jag började koka plommonmarmelad och gelé hela dagen hemma hos Nicklas. Men dagen efter vaknar jag med en ruggig huvudvärk, säger Susann.

Huvudet sprängde

På vårdcentralen tar man diverse tester men allt är ok. Dagen efter får hon kraftiga influensasymtom.

– Huvudet sprängde av en helt overklig smärta och jag kan knappt stå på benen. På natten får jag 40 graders feber, mår illa och kroppen värker, säger Susann.

Skickades till akuten

På morgonen tar hon sig till vårdcentralen där läkaren misstänker att Susann drabbats av bukinflammation eller njurinflammation.

– Sedan frågar han om jag möjligtvis har blivit fästingbiten och jag svarar: ”inte vad jag vet”. Men han tycker att jag är i så dåligt skick att jag skickas vidare till akuten.

Knappt kontaktbar

När hon kommer till Skaraborgs sjukhus i Skövde är hon knappt kontaktbar. Hon skakar av feberfrossa och minsta ljus skar som knivar i ögonen. Hon blir inlagd på Infektionskliniken och det tas en rad tester, bland annat blodprov på TBE.

– Jag låg helt utslagen och tänkte ”jag har en hjärnblödning och ska dö”. Morfinet hjälpte inte mot huvudvärken och jag var extremt ljud- och ljuskänslig.

Klockrena symtom på TBE

På kvällen kommer läkaren med besked.

– Han säger att det är klockrena symtom på TBE. Jag blir extremt lättad och lugnad att få veta. Jag tror att det är snart fixat och inser inte vad som väntar.

Snart går det upp för Susann att TBE är en virussjukdom och som inte går att bota. Hon måste genomleva den. Efter en vecka får hon komma hem. Hon har problem med balansen men vägrar att gå med rullator.

– Det var ju löjlig fåfänga för jag vinglar och är svimfärdig. Men jag är bara 44 år och går hellre armkrok och stöttar mig mot Nicklas. När jag är vaken vill säga, för jag sover mest. Tröttheten är förlamande.

Hjärninflammation

Närmaste tiden är ett töcken för Susann.

– Läkaren säger att de står hjälplösa. Det rör sig om en hjärninflammation och den måste läka av sig själv.

Efter nästan tre månader börjar Susann jobba 25 procent. Det känns skönt att vara tillbaka på jobbet två timmar om dagen. Men när hon försöker gå upp i arbetstid tar det tvärstopp. Hon känner sig trött och slut. Hon är stress- och ljudkänslig och har problem med minnet.

– Jag tappar sömnen helt och bara gråter. Inget känns roligt och jag känner igen mig själv. Jag får Melatonin och den räddar sömnen.

Små ärr i hjärnan

Susann blir nu sjukskriven för post-TBE och hjärntrötthet. I februari 2020 utreds hon på neurorehab i Skövde för att se vilka bestående skador hon fått.

– Jag får träffa läkare, psykolog och arbetsterapeut och de förklarar att jag är hjärntrött och att symtomen liknar små ärr i hjärnan som inte läkt. Att jag ska vila och ta det lugnt.

Gråter för jämnan

Susann erbjuds sjukskrivning på full tid men väljer att jobba halvtid. Men hon känner sig ofta nedstämd och ledsen.

– Jag gråter för jämnan och har svårt att sålla bort ljud och ljus och känslor. Jag är som en öppen port och allt går rakt in.

Krafterna återvänder

Så småningom börjar Susanns krafter återvända och idag när det gått snart tre år är hon nästan återställd.

– Qiara har betytt massor för min återhämtning. Tack vare henne har jag kommit ut och när jag inte orkat har hon legat med huvudet i mitt knä i soffan.

Känslig för stress

Susann har börjat studera för att få specialistkompetens som demensundersköterska. Hon har blivit både farmor till Leo 1,5 år och mormor till Maya, 5 månader, vilket har gett livet en glädjeboost. Lusten att pyssla har kommit tillbaka. Hon virkar barnplädar till barnbarnen och tovar påskägg och handarbetet känns lustfyllt igen.

– Jag är inte lika stresstålig längre men har lärt mig att bromsa i tid när det blir för mycket.

Viktigt ta TBE-vaccin

Susann uppmanar alla hon möter att vaccinera sig mot TBE.

– Vaccinera er för att slippa TBE, ingen ska behöva bli så här sjuk. Det har tagit flera år av mitt liv och förmodligen får jag leva med sviter resten av livet.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Läs också: 10 tecken på TBE

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen