Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 19 april 2017

Svartpeppar – 5 hälsoeffekter

Svartpeppar piggar upp det mesta i matväg – men är också en kraftfull läkeväxt. Den är bra för allt från magen till tandhälsan! Här listar vi några oväntade hälsoeffekter

FOTO: Istock

Ämnet piperin i svartpeppar är en kraftfull substans som ökar kroppens upptag av olika substanser och även läkemedel. En orsak tros vara att piperinet påverkar både tarmslemhinnorna och levern så att läkeämnen tas upp bättre.

Inga stora mängder behövs – att mala några varv med kvarnen över maten ett par gånger per dag räcker långt. Men det ska vara hel svartpeppar, inte färdigmald, för att ge bäst hälsoeffekt.

Utan svartpeppar blir gurkmejan nästan helt kraftlös!
Utan svartpeppar blir gurkmejan nästan helt kraftlös!

5 hälsoeffekter av svartpeppar

1. Svartpeppar ger gurkmejan superkraft

Gurkmeja med det aktiva ämnet curcumin tas nästan inte upp alls i kroppen utan piperin. Det visar flera studier, bland annat den här som gjordes på råttor. Och enligt en äldre studie kan bioaktiviteten/upptaget av curcumin öka med 2 000 procent!

2. Svartpeppar förstärker vissa värktabletter

En studie på friska försökspersoner visar att piperin förstärker effekten av det smärtstillande ämnet diklofenak (som bland annat finns i Voltaren). Kan leda till att man i framtiden kan minska dosen av smärtstillande och därmed också antalet biverkningar.

3. Svartpeppar ökar näringsupptaget

Piperinet i svartpeppar ökar näringsupptaget i tarmen. Upptaget av flera mineraler och vitaminer ökar stort, bland annat av B- och C-vitamin, selen, betakaroten med mera.

Nymald eller mortlad svartpeppar ska det vara för bäst effekt.
Nymald eller mortlad svartpeppar ska det vara för bäst effekt.

4. Svartpeppar lindrar mag- och tarmbesvär

Svartpeppar kan minska mängden magsyra och verka antiinflammatoriskt i tarmen så att risken för exempelvis magsår minskar, visar bland annat denna studie.

5. Svartpeppar kan motverka tandlossning

En studie på råttor visar att piperin har en mätbar effekt mot tandlossning. Enligt studien så minskar piperin inflammation och hejdar nedbrytningen av ben i käken.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen