Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 11 september 2019

Svensk studie: Bukfetma farligast för kvinnor

Bukfetma är upp till sju gånger farligare för kvinnor än för män, visar en ny svensk studie.

 Bukfetma är extra farligt för kvinnor visar en ny svensk studie.
Bukfetma är extra farligt för kvinnor visar en ny svensk studie. FOTO: Istock

Att bukfetma ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar är känt sedan länge – och det har setts som främst ett manligt problem.

Oväntat resultat

Men en ny stor studie vid Uppsala universitet, med över 325 000 deltagare, ger ett nytt och oväntat resultat: Bukfett, så kallat visceralt fett, är extra hälsofarligt för kvinnor.

– Att lägga på sig ett extra kilo visceralt fett kan ge en över sju gånger ökad risk för typ 2-diabetes hos kvinnor, medan samma fettökning bara drygt fördubblar risken hos män, säger Åsa Johansson, en av forskarna bakom studien.

Läs också: Linnéa gick ner 28 kilo – med hjälp av KBT

Kräver större övervikt

En teori är att män och kvinnor generellt lagrar in fett lite olika. Män får oftare bukfett medan kvinnor får fett på lår och rumpa.

Så en kvinna som når samma grad bukfetma som en man är vanligtvis betydligt mer överviktig totalt sett.

Nära inre organ

Att just bukfett är så hälsofarligt beror dels på att det ligger nära och omsluter viktiga inre organ, dels på att det är mer lättrörligt och ”släpper ut” skadliga fettsyror i blodet.

Läs också: Ny metod mot diabetes: ”Jag gick från fet och småsur till sund och levnadsglad”

– Ja, bukfett är mer metabolt aktivt och bryts ned snabbare än underhudsfett, men vi vet ännu inte exakt hur den processen går till, säger Åsa Johansson.

Nu hoppas hon och de andra forskarna att få forska vidare om mekanismerna bakom bukfettets omsättning i kroppen och skillnaderna mellan underhudsfett och bukfett.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen