Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 27 september 2018

Svenska studien klar: Så bra medicinsk effekt har rödbetsjuice!

Uppsala

Nu är den medicinska studien vid Akademiska sjukhuset klar. Resultatet: Rödbetsjuice har en bevisat positiv effekt vid svår hjärtsjukdom!

 Rödbetsjuice – nu bevisat hälsosam!
Rödbetsjuice – nu bevisat hälsosam! FOTO: Istock

Land får som första tidning ta del av resultaten (obs: extern länk) från studien, där överläkaren och kardiologen Gerhard Wikström vid Akademiska sjukhuset i Uppsala var en av forskarna.

Dubbelblind studie

Den är dubbelblind och randomiserad, det vill säga patienterna visste inte om de fick äkta rödbetsjuice eller ”falsk”.

Det är en liten pilotstudie med 15 patienter som har hjärt- och lungsjukdomen PAH, pulmonary arterial hypertension, högt blodtryck i lungorna.

Förtjockade blodkärl

Den orsakas av att lungornas blodkärl blir förtjockade och trånga, vilket ger sämre syreupptagning, andfåddhet och sämre ork.

Läs också: 4 oväntade hälsoeffekter av att äta nitratrika grönsaker

Resultat efter en vecka

Redan efter en vecka med 1,5 dl rödbetsjuice morgon och kväll syntes förbättringar.

– Ja, de cirka 80 procent av patienterna som svarade på behandlingen fick en ökad uthållighet och verkningsgrad i musklerna med 10-15 procent, säger Gerhard Wikström.

– Det är jättemycket. Skulle en idrottare öka sin uthållighet lika mycket kan det innebära skillnaden mellan första och femte plats, fortsätter han.

Förhöjda halter av nitrat

Analyser av patienternas blodplasma och saliv visade på förhöjda nivåer av nitrat och nitrit, som sedan via mag- och tarmsystemet omvandlas till kväveoxid.

Sedan förs kväveoxiden ut i blodet och får den så medicinskt intressanta kärlvidgande effekten. Just den effekt som ger ökad ork och uthållighet i musklerna.

Plus sänkt blodtryck som andra studier (obs: extern länk) har visat.

Kostförändring ger effekt

Gerhard Wikström hoppas nu få göra nya, större studier över effekten av nitritrika grönsaker, som finns extra koncentrerad i rödbetsjuice, på olika hjärtsjukdomar.

– Det är väldigt intressant att man via ganska enkla förändringar i kosten kan åstadkomma förbättringar för patienter med vaskulär sjukdom, säger han.

Läs också: Supernyttiga rödbetan – 3 föryngrande effekter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen