Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 mars 2019

Svenskars resor till Asien största källan till antibiotikaresistens

Medan svenska djurbönder kämpar med att ytterligare reducera användningen av antibiotika kommer varannan svensk som semestrat i Asien hem med resistenta bakterier.

 Varannan svensk som semestrar i Asien bär med sig resistenta bakterier hem igen.
Varannan svensk som semestrar i Asien bär med sig resistenta bakterier hem igen. FOTO: Istock

Antibiotikaresistensen ökar i samhället och många hävdar att det är en av de viktigaste frågorna för vår hälsa i framtiden. Vad många inte tänker på är att vårt eget resande riskerar att öka resistensen mot antibiotika.

Importerade resistenta bakterier

– Vårt eget resande är den stora källan. Det är omvärlden som märks här i Sverige, huvuddelen av de resistenta bakterierna är importerade, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, ordförande i Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens, till Land Lantbruk.

Stephan Stenmark framträdde på ett seminarium i Lidköping där deltagarna fick möta en delvis annorlunda bild av det problem som enligt världshälsoorganisationen WHO snart kommer att skörda fler människoliv varje år än cancer.

Läs också: Stor skillnad på svenskt och importerat griskött

Nästan fyra dödsfall i timmen

 Stephan Stenmark är smittskyddsläkare samt ordförande i Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens.
Stephan Stenmark är smittskyddsläkare samt ordförande i Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens. FOTO: Göran Berglund

Bara i Europa beräknas 33 000 människor sen 2015 ha avlidit till följd av antibiotikaresistenta bakterier, vilket motsvarar nästan fyra dödsfall i timmen. De allra flesta som drabbas är spädbarn och åldringar.

Största riskfaktorn

Thailand har tidvis varit det mest besökta chartermålet för svenskar och varannan resenär kommer hem därifrån med resistenta bakterier i kroppen. När det kommer till Indien är andelen ännu högre, 65 procent.

– Det finns ingen större riskfaktor än att vistas utomlands. Den näst största risken är att bli inlagd på sjukhus utanför Norden, säger Stephan Stenmark till Land Lantbruk.

Ökar även här

Precis som i övriga världen ökar mängden resistenta bakterier i Sverige – om än på en lägre nivå. Forskare har undersökt avföring i blöjorna på dagisbarn i Uppsala som på tio år visar en ökning av andelen bärare från 3 till 20 procent.

Läs också: Skillnaderna mellan svenskt och importerat kött

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen