Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 mars 2019

Sveriges första smärthund

Stella är Sveriges första smärthund. Nu ska hon hjälpa forskarna att få svar på hur det kommer sig att hundar känner av människors smärta.

 Labradortiken Stella är Sveriges första smärthund. Hennes specialkompetens är att varna sin matte för kommande smärtattacker.
Labradortiken Stella är Sveriges första smärthund. Hennes specialkompetens är att varna sin matte för kommande smärtattacker. FOTO: Studioexpress

Stella är en ovanligt glad och nyfiken labradortik på 1,5 år. Sedan ett par månader tillbaka har hon gått på utbildning hos Hundhjälpen i Uppsala och inom kort tar hon examen som smärthund.

– Stella är en energisk tjej med en positiv inställning till alla situationer och miljöer, säger Johanna Strandh som är assistanshundtränare och verksamhetsansvarig på Hundhjälpen i Uppland.

Lider av svår smärta

Dessa egenskaper gör Stella till en perfekt smärthund åt halmstadsbon Levi Matsson som i sommar blir Stellas nya matte.

Levi Matsson lider av svår kronisk smärta och förutom att vara en god vän kommer Stella att varna Levi för annalkande smärtattacker. Enligt ett inslag i Sveriges Radio kommer varningen innebära att hon kan ta sin medicin i rätt tid och därmed lindra sin smärta.

– Det blir helt perfekt. Jag hoppas att smärthundar kommer kunna användas mer i framtiden, jag tror det kan underlätta livet för väldigt många, säger Levi Matsson till Sveriges Radio.

Smärta kan vara en doft

Men Stella blir inte bara en fyrfota vän och smärtvarnare. Tillsammans med sin matte ingår hon i ett finskt forskningsprojekt som vill ta reda på vad det är som gör att hundar kan reagera på och markera för smärta. Är det verkligen så som de tror, att smärtan är en doft?

Smärta ett elektromagnetiskt fenomen

En annan teori går ut på att hundar kanske känner av det elektromagnetiska fenomen som är känt att smärtan är.

Väljer rätt medicin

Oavsett vad som ligger bakom, doft eller elektromagnetiska fenomen, så har Stella en fenomenal förmåga att markera inför sin förares smärtpåslag.

Det har till och med visat sig att hundar som är tränade att detekterad för smärta även kan välja ut rätt sorts smärtmedicin till sina hudförare. De är deras empatiska förmåga som är en del av hur smärthundar lär sig vilken medicin som ska användas till vad, berättar Johanna Strandh.

Läs också: Så väljer du jakthund – olika raser

Andedräkten avslöjar

Och det gör de genom att andedräkt och svett avslöjar för hunden vilken sorts smärta det är fråga om. Enligt Anna Hielm-Björkman, som leder forskningsprojektet vid Helsingfors universitet, har hundar har en empatisk förmåga som bidrar till att de lär sig vilken medicin som får hundföraren att mår bra.

Bättre hjälpmedel

På sikt hoppas man att kunskapen om vad det är som får hundar att reagerar på smärta, doft eller elektromagnetism, ska leda till nya hjälpmedel för patienter med smärta.

Detta är en smärthund

En smärthund tar cirka sex månader att utbilda. Den måste ha ett stort naturligt intresse att följa och vara uppmärksam på sin förare. Den måste också ha stor arbetslust eftersom den arbetar dygnet runt. Utöver dessa egenskaper behöver den vara social och trygg och kunna arbeta i alla situationer och på alla platser.

Tränas av Hundhjälpen i Uppland

Stella ägs och tränas av Hundhjälpen i Uppland. Hon är en många hundar från deras uppfödning och verksamhet som utbildar assistanshundar av alla typer.

I sommar övergår utbildningen till det som kallas Samträning. Det innebär att hennes färdigheter överförs till personen som skall ha henne. Efter ytterligare tre månader ska ekipaget upp för examination hos SBK (Svenska Brukshundsklubben).

Stella är den enda som utbildas för att markera inför just smärtpåslag.

Hon tränas för att vid hundförarens smärtpåslag placera sig alldeles intill sin förare. Hon blir även tränad att spontant apportera saker som hennes förare tappar och föremål som föraren pekar på.

Källor: Hundhjälpen i Uppland, Sveriges Radio.

Läs också: Så håller du hunden frisk – 9 tips från veterinären

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen