Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 12 mars 2019

Svettas in sommaren, frys in vintern – stämmer talesättet?

På morgonen minusgrader och på dagen flera plus. Hur ska man klä sig när vädret vårväxlar? Land reder ut om talesättet "svettas in sommaren och frysa in hösten" stämmer.

 Jackan av eller på när vårsolen skiner, det är frågan.
Jackan av eller på när vårsolen skiner, det är frågan. FOTO: istock

Nog kan vinterjackan kännas väl tjock och otymplig när takskägget drippdroppar och vårsolen småvärmer. Men frågan är hur klokt det är att hänga av sig jackan för tidigt?

Svaret visar sig inte vara helt entydigt. För så här resonerar sakkunskapen om det gamla talesättet ”svettas in sommaren och frysa in hösten”:

Inte automatiskt förkylt

Vi börjar med distriktsläkaren Patrik Wennbergs teori. Han säger till SVT att du inte automatiskt blir förkyld bara för att du går för lättklädd. För det är inte kylan som gör dig förkyld utan viruset.

Å andra sidan, säger han, kan man bli mer mottaglig för förkylningsvirus om man är nedkyld. Så den där jackan kanske inte sitter i vägen trots allt när vårsolen lyser.

Läs också: Forskarna överens: Varma kläder skyddar inte mot förkylning

Nyckfullt vårväder

En annan expert, Lars Ståhle som är läkare och docent i farmakologi på Karolinska institutet, är mer tveksam till den gamla klädkoden. Men kanske, säger han till Sverige radio, hänger uttrycket ihop med att vår- och höstväder kan vara ganska nyckfulla. Och blir det bakslag i vårvädret är man väl rustad med vinterjackan på.

Anpassar sig till värmen

Men egentligen handlar det mest, enligt honom, om när man väljer att ha det varmt. Antingen med jackan på så kroppen hinner vänja sig innan den riktiga värmen kommer eller vänta, utan varm jacka, tills värmen väl är här. Kroppen kommer att vänja sig oavsett och enligt Lars Ståhle spela det ingen roll vilket du väljer.

Vänjer oss vid kylan

Som sagt, svaret är inte glasklart. Och inte blir det enklare när Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet i Östersund, säger till Naturmorgon i SR att det visst kan ligga något i det gamla uttrycket.

Hon berättar att människor som dyker mycket har en förmåga att stänga av de yttre blodkärlen vilket gör att kroppen blir köldanpassad.

Det visar, menar hon, att om man vill vänja kroppen vid kyla så kan det vara bra att frysa in hösten. Då blir man, precis som dykarna, mer köldanpassad.

Kroppen anpassar sig till värmen

Och när det gäller värme så säger Elisabet Lindgren, läkare och docent i hållbarhetsvetenskap, till SvD att det tar två veckor för kroppen att vänja sig. Och hon vet vad hon talar om, för hon har forskat på hur vi påverkas av klimatet i över 20 år.

Elisabet Lindgren förklarar att människor i varmare länder har ställt om kroppen till varmväder genom att inte svettas ut för mycket salt. Vilket vi som är ovana gör innan vi har vant oss vid värmen.

Lika lång tid

Hannu Rintamäki, forskningsprofessor vid Arbetshälsoinstitutet i Finland, är av samma uppfattning. Han säger till Yle att vi ständigt anpassar oss till temperaturförändringar. Och att det tar ungefär lika lång tid att vänja sig vid kyla som värme.

Sker automatiskt

Så vi vänjer oss alltså vid vårvärmen oavsett hur vi är klädda. Och det sker automatiskt. Genom att kroppen ökar sin förmåga att svettas regleras temperaturen.

Ett annat automatiskt värmesystem är när man blir röd i ansiktet för att man är varm. Genom att låta blodet passera ut i huden kyls det av, förklarar Lars Ståhle.

Och när man blir röd i ansiktet av kyla är det tvärt om. Då passerar det varma blodet ut i huden för att den inte ska förfrysa.

Stick ut näsan

Men vad är då det ultimata tipset för hur man ska klä sig i mittemellanväder?

Lars Ståle, som dessutom är vice ordförande i Svenska överlevnadssällskapet, brukar själv sticka näsan utanför dörren och känna efter. Sen klär han sig.

Glöm inte!

Svårare än så behöver det alltså inte vara. Och glöm aldrig: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!

Läs också: 3 kroppsdelar du ska hålla varma för att slippa frysa

Källor: SVT, SR, Vårdguiden, Yle, SvD

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen