Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 17 april 2017

Svullen och däst? 3 uppfriskande och renande kurer!

Har all fet, salt och söt helgmat gjort dig svullen och däst? Här är 3 huskurer som hjälper kroppens reningssystem på traven!

Bild 1/5 FOTO: Mostphotos
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Särskilt saltet  maten har en förmåga att binda vätska i kroppen och få oss att känna oss lite svullna i kroppen. Lägg sedan till mängden av god och näringsrik mat plus allt läckert godis vi smaskar i oss på ett par dagar.

Det är lätt att räkna ut att matsmältningssystemet får jobba på högvarv – och kanske havererar tillfälligt. Förstoppning, halsbränna och extra vätska kan bli följden. Men det går att hjälpa kroppen att komma i balans igen.

Flera örter, som maskros och nässlor, anses kunna stimulerar njurar och levern i sitt reningsarbete.  Även grönt te, citron, och gurka anses ha en milt vätskedrivande effekt.

Bli av med svullnad och dästhet  – 3 enkla huskurer

1. Bada bastu

iStock_000017971634_Medium

Att bada bastu flera gånger i veckan, helst i minst 19 minuter per gång, minskar risken med upp till 40 procent att dö i plötslig hjärtdöd, visar en finsk studie. En förklaring kan vara att den kraftiga svettningen gör att man blir av med överskott av salt och vätska snabbare. Det finns uppgifter på att mans svettas ut en halv liter under 15 minuters bastubad och bastun därför kallas ”den tredje njuren”.

2. Olika sorters fasta

iStock_000070370685_Medium

Att ta en halv eller hel dags fasta är bra sätt att milt driva ut överskottsvätska och avlasta kroppens reningssystem. Vattenfasta är extra bra eftersom det låter matsmältningen vila helt. Annars fungerar det med  grönt te, råsaft/juice eller det här enkla receptet på ”detoxvatten”: Fyll en kanna med vatten på kvällen, lägg i ett par gurkskivor gurka, en skivad, halv citron, några kvistar mynta och några tunna skivor ingefära. Låt stå i kylen över natten och drick nästa dag.

3. Renande örttéer – 5 bra sorter

Green tea in glass cup

Ledins Curite: Med fyra renande örter: maskros, kamomill, persiljerot och brännässla. svenskhalsokost.se

Pukka Cleanse tea: Med nässelblad, pepparmynta, fänkål, maskrosrot, lakritsrot, aloe vera. naturprodukter.se

Clipper detox te: Med hibiskus, lakritsrot, nässla och aloe vera. vitavera.se .

Inspira maskroste: Örtterapeutens Marie-Louise Eklöf säljer handplockade örter i sin butik.

Salus brännässla-te: Med torkad brännässla. gonatural.se

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen