Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 1 februari 2017

Tänk rätt och få mer tid – 7 effektiva råd

Känner du också att det är svårt att få tiden att räcka till? Så här kan du tänka för att få ett mindre stressigt liv.

Bild 1/9 FOTO: Istock
Bild 2/9
Bild 3/9
Bild 4/9
Bild 5/9
Bild 6/9
Bild 7/9
Bild 8/9
Bild 9/9

1. Våga experimentera i vardagen

cykel-jpg

Gå igenom dina dagliga rutiner. Finns det något du kan ta bort eller göra annorlunda för att få mer tid över?

Kanske cykla till och från jobbet i rask takt i stället för att åka bil eller kollektivt, utan att det tar så mycket mer tid? Vips har du träningen avklarad den dagen, du behöver inte lägga någon tid alls på gymmet.

Gå igenom hur dagen eller varför inte hela veckan ser ut och identifiera möjligheter att ändra rutiner för tidsvinst.

Ett smart tillvägagångssätt här är att skriva ner vad du faktiskt har gjort, dag för dag, under en vecka. Det kan hända att du blir förvånad över vad din tid går åt till och du får en bra utgångspunkt för att göra vissa förändringar.

2. Internetbanta

mobil-jpg

Hur mycket tid tillbringar du på sociala medier och att se på tv eller film? Troligen en hel del. Försök att bli medveten om hur mycket och testa sedan att dra ner.

Bestäm dig i förväg för hur mycket tid du ska ägna åt mediekonsumtion och när den ska ske. Facebook kanske bara är tillåtet en gång på lunchen och en gång på kvällen till exempel?

Här finns mycket tid att spara och lägga på annat.

3. Skriv listor

skriva-jpg

Att göra-listor är en klassiker i sammanhanget. Skriv ner på kvällen vad du vill respektive måste hinna med påföljande dag. Markera det allra viktigaste.

Nu kan du för det första släppa tankarna på allt som måste göras och somna gott. För det andra, genom att planera, sortera och prioritera blir du mer effektiv när det som står på listan väl ska genomföras. Viktigast och mest bråttom först!

4. Ta tjuren vid hornen

tjur-jpg

Hitta dina svaga punkter. Prokrastinering är ett fint ord för benägenheten att skjuta upp saker som känns lite jobbiga. Trots negativa konsekvenser håller de flesta av oss på med det. Detta leder till att vi inte får gjort det vi ska. I stället för att ta tjuren vid hornen duttar vi runt med en massa onödiga och oviktiga saker. Allt för att komma undan det jobbiga.

Problemet är bara att vi inte kommer undan något alls. Det där viktiga måste ju ändå göras förr eller senare.

Tvinga dig själv att fokusera på det du egentligen ska göra. En ska i taget. Du blir garanterat färdig mycket snabbare och får på så sätt mer tid över.

5. Ostört är bäst

paus-jpg

Att ständigt bli avbruten är ett utmärkt sätt att få vilken uppgift som helst att ta jättelång tid. Dessutom frustrerande till tusen.

Om möjligt, stäng dörren, sätt telefonen på flygplansläge och se för allt i världen till att inte ha några mejlaviseringar och liknande som poppar upp på datorskärmen.

Du kommer bli förvånad över hur mycket du hinner på bara 45 minuter när inget stör. Efter 45 minuter är det bra att ta en paus. Det är nämligen ungefär så lång tid hjärnan orkar koncentrera sig innan den behöver några minuters vila.

6. Sätt upp mål

bergstopp-jpg

Att sätta upp mål är bra så länge de är realistiska, något som kan kräva lite övning. Men när du lyckas kan du faktiskt utnyttja målen till att få mer tid över. Föreställ dig till exempel att du bestämt dig för att hinna städa övervåningen, det är ditt mål.

När du har gjort det, stanna upp och känn dig nöjd en stund. Vad duktig du har varit och vad fint det blev!

Nöj dig med det. Börja inte genast att städa även nedervåningen. Nu är ju det du lovat dig själv att göra klart och du har därmed tid över att göra något du gillar. Vara med barnen eller läsa en bok till exempel.

7. Planera tajtare

tid-jpg

Ju mer tid vi avsätter för att göra något, desto längre tid tar det också. Prova att vara optimistiskt när du bestämmer hur lång tid du behöver för att klara en viss uppgift. Med lagom tidpress får du sannolikt lättare att koncentrera dig så att du blir klar snabbare.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen