Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 maj 2018

TBE ökar – här är risken störst

Den fästingburna sjukdomen TBE ökade med 64 procent förra året. Här är risken för att drabbas störst.

 Fallen av TBE, virusorsakad hjärninflammation, ökar stadigt i Sverige.
Fallen av TBE, virusorsakad hjärninflammation, ökar stadigt i Sverige. FOTO: Istock

TBE, virusorsakad hjärninflammation, är en anmälningspliktig sjukdom och i fjol registrerades 391 fall, en ökning med 64 procent jämfört med 2016.

– Förra säsongen var det ovanligt många fall, men vi har haft en uppåtgående trend ända sedan 1980-talet, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vädret påverkar

Exakt vad toppen 2017 berodde på går inte att svara på. Förklaringen ligger förmodligen i en kombination av till exempel vädret, vegetationsperiodens längd (den tid då det är tillräckligt varmt och fuktigt för att växter ska växa) samt antalet smittade fästingar och värddjur.

Hur ser TBE-prognosen ut för i år?

– Att vi hade ett tjockt snötäcke på många håll i vintras kan ha gynnat fästingarna eftersom det isolerar. Samtidigt kom snön ganska sent och då kan det redan ha hunnit bli tjäle i marken, säger Marika Hjertqvist.

Läs också: Allt du behöver veta om fästingar

Fyrafaldig ökning av TBE

TBE-fallen är fortfarande flest i Stockholm, Uppsala och Södermanlands län. Men på senare år har man sett en oroande ökning i framförallt Västra Götaland. Där har TBE-fallen fyrfaldigats på bara fem år och riskområdena blir fler. 2017 anmäldes 61 fall av TBE i regionen.

– Trenden är klart stigande. 1998 hade vi enbart tre TBE-fall i Skaraborg. Några år senare kom det några även på Dalslandssidan och utanför Kungälv. Nu finns det överallt utom i södra Älvsborg, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Läs också: Värmen skrämmer bort fästingarna

Värst söder om Dalälven

Enligt Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten har TBE blivit betydligt vanligare även i Värmland på senare år. Däremot ser smittan inte ut sprida sig så mycket norrut, utan den håller sig i princip söder om Dalälven.

– Ännu så länge kanske är bäst att tillägga, det kommer nog att förändras på grund av klimatförändringarna, säger Marika Hjertqvist.

Aktuell fästingkarta

Här är Folkhälsomyndighetens karta över registrerade TBE-fall i Sverige 2017.

 Kartan visar antalet anmälda TBE-fall i Sverige 2017. Området kring Mälardalen är extra drabbad.
Kartan visar antalet anmälda TBE-fall i Sverige 2017. Området kring Mälardalen är extra drabbad. FOTO: Folkälsomyndigheten

Läs också: Så undviker du fästingburen TBE-smitta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen