TBE ökar – här är risken störst
Den fästingburna sjukdomen TBE ökade med 64 procent förra året. Här är risken för att drabbas störst.
TBE, virusorsakad hjärninflammation, är en anmälningspliktig sjukdom och i fjol registrerades 391 fall, en ökning med 64 procent jämfört med 2016.
– Förra säsongen var det ovanligt många fall, men vi har haft en uppåtgående trend ända sedan 1980-talet, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Vädret påverkar
Exakt vad toppen 2017 berodde på går inte att svara på. Förklaringen ligger förmodligen i en kombination av till exempel vädret, vegetationsperiodens längd (den tid då det är tillräckligt varmt och fuktigt för att växter ska växa) samt antalet smittade fästingar och värddjur.
Hur ser TBE-prognosen ut för i år?
– Att vi hade ett tjockt snötäcke på många håll i vintras kan ha gynnat fästingarna eftersom det isolerar. Samtidigt kom snön ganska sent och då kan det redan ha hunnit bli tjäle i marken, säger Marika Hjertqvist.
Läs också: Allt du behöver veta om fästingar
Fyrafaldig ökning av TBE
TBE-fallen är fortfarande flest i Stockholm, Uppsala och Södermanlands län. Men på senare år har man sett en oroande ökning i framförallt Västra Götaland. Där har TBE-fallen fyrfaldigats på bara fem år och riskområdena blir fler. 2017 anmäldes 61 fall av TBE i regionen.
– Trenden är klart stigande. 1998 hade vi enbart tre TBE-fall i Skaraborg. Några år senare kom det några även på Dalslandssidan och utanför Kungälv. Nu finns det överallt utom i södra Älvsborg, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Läs också: Värmen skrämmer bort fästingarna
Värst söder om Dalälven
Enligt Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten har TBE blivit betydligt vanligare även i Värmland på senare år. Däremot ser smittan inte ut sprida sig så mycket norrut, utan den håller sig i princip söder om Dalälven.
– Ännu så länge kanske är bäst att tillägga, det kommer nog att förändras på grund av klimatförändringarna, säger Marika Hjertqvist.
Aktuell fästingkarta
Här är Folkhälsomyndighetens karta över registrerade TBE-fall i Sverige 2017.
Läs också: Så undviker du fästingburen TBE-smitta
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.