Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 maj 2018

TBE ökar – här är risken störst

Den fästingburna sjukdomen TBE ökade med 64 procent förra året. Här är risken för att drabbas störst.

 Fallen av TBE, virusorsakad hjärninflammation, ökar stadigt i Sverige.
Fallen av TBE, virusorsakad hjärninflammation, ökar stadigt i Sverige. FOTO: Istock

TBE, virusorsakad hjärninflammation, är en anmälningspliktig sjukdom och i fjol registrerades 391 fall, en ökning med 64 procent jämfört med 2016.

– Förra säsongen var det ovanligt många fall, men vi har haft en uppåtgående trend ända sedan 1980-talet, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vädret påverkar

Exakt vad toppen 2017 berodde på går inte att svara på. Förklaringen ligger förmodligen i en kombination av till exempel vädret, vegetationsperiodens längd (den tid då det är tillräckligt varmt och fuktigt för att växter ska växa) samt antalet smittade fästingar och värddjur.

Hur ser TBE-prognosen ut för i år?

– Att vi hade ett tjockt snötäcke på många håll i vintras kan ha gynnat fästingarna eftersom det isolerar. Samtidigt kom snön ganska sent och då kan det redan ha hunnit bli tjäle i marken, säger Marika Hjertqvist.

Läs också: Allt du behöver veta om fästingar

Fyrafaldig ökning av TBE

TBE-fallen är fortfarande flest i Stockholm, Uppsala och Södermanlands län. Men på senare år har man sett en oroande ökning i framförallt Västra Götaland. Där har TBE-fallen fyrfaldigats på bara fem år och riskområdena blir fler. 2017 anmäldes 61 fall av TBE i regionen.

– Trenden är klart stigande. 1998 hade vi enbart tre TBE-fall i Skaraborg. Några år senare kom det några även på Dalslandssidan och utanför Kungälv. Nu finns det överallt utom i södra Älvsborg, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Läs också: Värmen skrämmer bort fästingarna

Värst söder om Dalälven

Enligt Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten har TBE blivit betydligt vanligare även i Värmland på senare år. Däremot ser smittan inte ut sprida sig så mycket norrut, utan den håller sig i princip söder om Dalälven.

– Ännu så länge kanske är bäst att tillägga, det kommer nog att förändras på grund av klimatförändringarna, säger Marika Hjertqvist.

Aktuell fästingkarta

Här är Folkhälsomyndighetens karta över registrerade TBE-fall i Sverige 2017.

 Kartan visar antalet anmälda TBE-fall i Sverige 2017. Området kring Mälardalen är extra drabbad.
Kartan visar antalet anmälda TBE-fall i Sverige 2017. Området kring Mälardalen är extra drabbad. FOTO: Folkälsomyndigheten

Läs också: Så undviker du fästingburen TBE-smitta

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen