Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 maj 2018

TBE – så skyddar du dig

TBE är en farlig sjukdom som kan ge men för livet. Men det går att skydda sig mot smittan. Här får du veta hur.

 Allt fler drabbas av fästingburen TBE. Men om du skyddar dig och dina barn med stövlar och långärmat så kan ni fortfarande njuta av naturen.
Allt fler drabbas av fästingburen TBE. Men om du skyddar dig och dina barn med stövlar och långärmat så kan ni fortfarande njuta av naturen. FOTO: DGLimages

TBE är en allvarlig virussjukdom som kan ge funktionsnedsättningar för livet. Enligt smittskyddsläkare Peter Nolskog handlar det om bland annat rörelsehinder och svår hjärntrötthet.

Inte hundraprocentigt skydd

I dag är vaccin det enda sättet att skydda sig mot TBE. Men några generella rekommendationer vill Peter Nolskog ändå inte ge.

– Man måste själv göra en sammantagen bedömning där man tittar på geografin, hur mycket man rör sig i skog och mark och om man har en tendens att få mycket fästingar på sig.

TBE-vaccin kan ges till både barn och vuxna. Det ger ett gott men inte hundraprocentigt skydd mot sjukdomen.

Läs också: Karta: Här är risken att drabbas av TBE störst

Inget vaccin mot borrelia

Borrelia är en annan fästingburen smitta som drabbar många varje säsong. Den är inte lika farlig som TBE och mot den finns i dag inget vaccin.

Läs också: Så drabbar borrelia

Så undviker du fästingar

• Bär täckande kläder i skog och mark. Stoppa ner långbyxorna i stövlarna och skjortan/tröjan i byxorna.

• Kolla kropp och kläder när du kommer hem. Fästingar vill gärna sätta sig där huden är tunn, till exempel i ljumsken. På barn sätter sig fästingar ofta på huvudet, främst bakom öronen och i hårfästet.

• Klipp gräsmattan. Fästingar trivs nämligen inte i välansade gräsmattor. Inte heller i sand och på klippor.

• Störst risk på förmiddagen. Fästingar är inte så aktiva tidigt på morgonen eller på eftermiddagen (oftast) enligt smittskyddsläkare Peter Nolskog.

• Se upp med ”lagom-väder”. Mycket torrt eller mycket blött väder gillas inte av fästingar, de trivs bäst när det är lite mittemellan.

• Lantbrukare är en riskgrupp i sig. Inspektera huden när du varit ute.

• Sist men inte minst, var inte överdrivet rädd för att gå ut i skog och mark. Naturen ska inte ses som en fara. Men ha viss respekt, gå inte in i de allra fuktigaste snåren och rota tipsar Peter Nolskog.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen