Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 augusti 2019

TBE–vaccinet kostar olika

Det är stora prisskillnader på TBE–vaccin runt om i landet. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.

 Priset för TBE–vaccin är inte lika för alla. För en barnfamilj kan priset skilja 6 000 kronor beroende på var i landet man bor.
Priset för TBE–vaccin är inte lika för alla. För en barnfamilj kan priset skilja 6 000 kronor beroende på var i landet man bor. FOTO: Mostphotos / iStock

TBE är en allvarlig sjukdom som drabbar allt fler. I juli 2019 drabbades dubbelt så många, bara i Stockholms län, av den fästingburna hjärnhinneinflammationen jämför med samma månad 2018.

Dyra TBE–sprutor

Därför rekommenderas personer som bor och vistas i fästingtäta områden att vaccinera sig. Men en färsk kartläggning från SVT Nyheter visar att det kan bli en riktigt dyr historia för patienterna. Åtminstone i vissa delar av landet och om familjen är stor.

6 000 kronors prisskillnad

SVT har räknat ut att för en familj med två vuxna och två barn varierar kostnaden över landet från 5 000 till 11 000 kronor. Uträkningen gäller för de fyra sprutor per person som krävs för ett fullgott skydd.

Läs också: TBE-vaccin – så många doser ska du ta

Smittskyddsläkaren Helena Hervius Askling, säger till SVT att hon har sett familjer med lägre inkomster välja bort TBE–vaccination. Därför har Region Sörmland, där hon arbetar, valt att erbjuda gratis vaccin mot TBE för barn.

Gratis vaccin

Enligt Helena Hervius Askling, som har studerat effekten av gratisvaccinet, skulle det vara samhällsekonomiskt lönsamt med gratis vaccin för barn i fästingtäta områden, säger hon till SVT.

Något som Folkhälsomyndigheten dock inte håller med om. Här anser man inte att gratis TBE–vaccin är prioriterat.

Kontakta din vårdcentral

I SVT:s kartläggning ingår flertalet av landets regioner samt ett urval privata kliniker. Kontakta din vårdcentral för prisuppgifter där just du bor.

Läs också: TBE – så skyddar du dig

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen