Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 25 oktober 2018

Tidsomställningen: Så hjälper du kroppen klara mörkret

Vintertiden, eller normaltiden, är här och kvällarna blir mörkare samtidigt som vi kliver upp innan solen gått upp. Här är tipsen som hjälper dig att klara omställningen till vår mörka årstid!

 Promenera en halvtimme i dagsljus varje dag. Det hjälper dig att hålla dig pigg.
Promenera en halvtimme i dagsljus varje dag. Det hjälper dig att hålla dig pigg. FOTO: luza studios

Du får visserligen en extratimme när klockan vrids tillbaka, men omställningen till vintertid kan ändå göra dig trött och hängig.

De långa, mörka kvällarna och hormonet melatonin är en del av förklaringen. Det är melatoninet som styr vår dygnsrytm och gör oss trötta när det är kväll.

Det som händer under vinterhalvåret är att kroppen utsöndrar extra mycket melatonin. Så det är inte så konstigt att många känner sig extra trötta och kanske till och med nedstämda.

Men det går att anpassa sig till mörkret och göra övergången till vintertiden lite lättare. Prova de här tipsen.

1. Gå ut en halvtimme i dagsljus

När kvällarna blir mörkare gäller det att ta vara på dagsljuset. En halvtimme om dagen är mycket värt. Tänk på att om du vill somna tidigare på kvällen ska du försöka få din dos av dagsljus redan på förmiddagen.

2. Gilla (eller åtminstone acceptera) mörkret

Du kan inte påverka själva mörkret men du kan påverka hur du förhåller dig till det. För det går att göra vintermörkret lite mysigare. Exempelvis med hjälp av belysning hemma. Satsa på ljusslingor och levande ljus.

Läs också: Så länge räcker D-vitaminet från sommarens sol

3. Varva ner

Både mörkret och kylan kan ta på krafterna. Du behöver alltså vila mer. Det kan därför vara klokt att rensa lite i kalendern och om möjligt dra ner på aktiviteterna.

– Man ska vara lite realistisk och inse att man inte är jättepigg under den här årstiden, säger Göran Kecklund, professor i psykobiologisk sömnforskning vid Stressforskningsinstitutet, till Svt.

4. Rör på dig

En halvtimmes promenad om dagen gör susen för både kroppen och knoppen. Det är vetenskapligt bevisat.

– Känner man sig lite nedstämd kan det vara bra att vara lite fysisk också, en promenad på lunchen kan till exempel få en positiv effekt, säger Göran Kecklund professor vid Stressforskningsinstitutet, till Svt.

5. Ät bra

Se till att du äter mat som gör dig pigg och som håller humöret uppe. Lax, avokado, ägg, keso, kyckling, frysta bär, kvarg, baljväxter, frukt, grönsaker, rotfrukter, nötter och fullkornkorn är några exempel. Dra också ner på sockret och snabba kolhydrater som i pizza, vitt bröd, godis och läsk.

6. Utnyttja helgerna

Passa på att vara utomhus och rör på dig. Det gör dig pigg. Men unna dig också att ligga i soffan med en bok eller att frossa i tv-serier. Se även till att ha trevliga saker att se fram emot. Det kan vara en rolig miniresa, en mysig middag eller ett biobesök. Huvudsaken är att du gör något gillar.

7. Sov gott

En vuxen person rekommenderas att sova mellan sex och nio timmar per dygn. Håller du dig till det så ökar dina chanser att vara pigg och må bra även när året är som allra mörkast.

Källa: Stressforskningsinstitutet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen