Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 16 maj 2022

Träna hjärnan med finger-metoden

Fem faktorer påverkar din hjärna samtidigt. Lär dig vilka och vässa ditt minne.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Finger-metoden. Maten, motionen, hjärngympan, vännerna och hjärtat är viktiga för din hjärna.y
Finger-metoden. Maten, motionen, hjärngympan, vännerna och hjärtat är viktiga för din hjärna.y FOTO: gpointstudio

Finger-studien, som leds av professor Miia Kivipelto, är den första studien i världen som visar att man kan förebygga sviktande hjärnhälsa genom att införa flera livsstilsförändringar.

Rätt stimulans

Finfger-metoden liknas vid en verktygslåda för hjärnan där alla verktyg måste användas samtidigt för att ge hjärnan rätt stimulans och näring för att fungera långt upp i åren. Här är de 5 fingrarna:

1. Maten

Hälsosam och varierad kost baserad på hälsosam nordisk kost och Medelhavsmat stärker hjärnan. Mycket frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter som havre, korn och råg, fet fisk, skaldjur och musslor, nötter och frön, oljor från raps och oliver (även i bakdegen och såsen), kyckling, ägg och yoghurt och bara små mängder av feta mejeriprodukter, smörbaserade matfetter, vitt mjöl, chark, rött kött, socker, salt och alkohol.

2. Motionen

Fysisk aktivitet har en direkt positiv effekt på hjärnan. Den ska vara regelbunden och bestå av kondition, styrka och balansträning. Känn efter vad som är bra för dig och öka gradvis med tiden. I idealfallet ska du promenera 30 minuter varje dag och motionera 45 minuter tre gånger i veckan. Det kan vara joggning, motionsgymnastik, dansa, simma, spela boll. Samla även rörelse i vardagen, gå, cykla, städa, röj i trädgården, lek med barnen, gå i trappor och liknande. Att sitta stilla länge är direkt skadligt för hälsan även om man rör på sig varje dag. Ta en rörelsepaus varje halvtimme under dagen. Kom ihåg: Det är aldrig försent och varje steg räknas.

3. Hjärnmotionen

 Korsord får hjärnan att jobba på ett bra sätt.
Korsord får hjärnan att jobba på ett bra sätt. FOTO: Istock

Hjärngymnastik och kognitiv träning är också en friskfaktor för att förebygga minnesstörningar. Hjärnan är som en muskel och den både kan och bör tränas hela livet. Pussel, sudoku och korsord men även dator- och TV-spel är bra sätt att träna hjärnan. Lev ett aktivt liv och umgås med människor, lär dig nya språk och gör saker som känns spännande och värdefulla, det kan bidra till livslång hjärnhälsa.

4. De sociala aktiviteterna

Sociala aktiviteter och avkoppling skyddar mot kognitiv svikt och demens, umgås med vänner och ägna dig åt sådant du uppskattar, gärna tillsammans med andra, delta i en bokcirkel, sjung i kör, dansa, spela fotboll. Långvarig stress, sömnbrist och depression ökar risken för sjukdomar och skador på hjärnan. Hitta sätt att varva ner och slappna av, jobba i trädgården, baka, sticka eller snickra, gå i naturen eller bada bastu. Husdjur är rena lyckopillret och främjar god hjärnhälsa.

5. Koll på hjärtat och kärlen

Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan. Så håll koll på att dina värden för blodtryck, kolesterol och blodsocker är hälsosamma. Även bukfetma kan öka risken för sviktande hjärnhälsa.

Läs också: Hästarna ger mig ny energi

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen