Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 2 oktober 2017

Träna utan att veta om det – och få rent på köpet

Att träna kan vara betydligt enklare än du tror. Det visar ny forskning. Du som har svårt för gym kommer att jubla!

 Bra träning i vardagen som ger stora hälsovinster.
Bra träning i vardagen som ger stora hälsovinster. FOTO: PeopleImages

30 minuter fysisk aktivitet om dagen, det är allt som behövs för att minska risken att dö i förtid eller drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en ny studie från McMaster University i Kanada, rapporterar doktorn.com.

Men du behöver inte ta dig till ett gym och klä dig i lycra för att få de värdefulla hälsoeffekterna. Enligt studien går det lika bra med vanlig städning hemma. Dammsugning, skura golv, tvätta fönster eller påta i trädgården räcker gott. Liksom annan enkel motion i farten som att promenera eller cykla till jobbet, ta trappor i stället för hiss, gå och prata i telefon eller enkla övningar framför TV:N.

Läs också: Så blir du mer organiserad hemma – 5 sätt att tänka nytt

Sverige med i studien

I studien studerades 130 00 personer under sju års tid i totalt 17 länder. Ett av dem var Sverige.

Resultatet visade att risken att dö i förtid minskade med 28 procent för dem som var aktiva med hushållsarbete eller annan enkel vardagsmotion i 30 minuter om dagen. Risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar minskade med 20 procent vid samma dagliga aktivitet.

Men vill man vara ännu mer aktiv så är det så klart ännu bättre för hälsan. Det visade också den kanadensiska studien. Men som sagt, 30 minuter räcker långt. Och städning är toppen!

Läs också: Så många steg behöver du gå – varje dag!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen