Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 4 oktober 2019

Tupplur på dagen – tidigt tecken på Alzheimers?

Återkommande tupplurar under dagtid kan vara ett tidigt tecken på Alzheimers. Det visar en amerikansk studie, som får stöd från tidigare forskning.

 Alzheimers påverkar vårt ”vakencentra”, enligt forskningen.
Alzheimers påverkar vårt ”vakencentra”, enligt forskningen. FOTO: iStock

Forskare har länge undersökt kopplingen mellan trötthet och sjukdomen Alzheimers. Det har setts som ett tecken på Alzheimers eftersom sjukdomen i ett tidigt skede påverkar delarna av hjärnan som främjar sömnen. Även sömnproblem i sig sägs främja att sjukdomen utvecklas från första början.

Alzheimers påverkar hjärnan

I augusti i år publicerades resultatet av en studie gjord vid University of California i San Francisco i USA, något som bland andra Sveriges Radio rapporterade om. Här fokuserade forskare i stället på dagssömnen. De kunde då se att Alzheimers i ett tidigt skede påverkar vårt ”vakencentra”. Det är den del av hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna under dagen.

Läs också: WHO: 5 sätt att minska risken att drabbas av demens

Förlorade nervceller i vakencentra

Forskarna mätte nivåerna av proteinet tau, som bryter ner hjärncellerna, i de tre hjärnregionerna som hjälper oss att vara vakna under dagtid. Hjärnorna som var föremål för studien visade sig innehålla stora mängder tau i dessa tre regioner och samtidigt hade samma regioner förlorat upp till 75 procent av sina nervceller, jämfört med när de var friska.

Flera varningssignaler

Om tupplurarna under dagen inte påverkar nattsömnen efteråt kan det vara en varningssignal, menar forskarna.

– Det handlar om fler saker som högt blodtryck, sömnstörningar, utbildningsnivå och så vidare. Folk behöver inte vara oroliga utan det här är intressant sak och en väldigt viktig grej att titta på, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri på Göteborgs universitet, till Sveriges Radio.

Läs också: Sant och falskt om din sömn – 7 vanliga påståenden

Sömnen central i forskningen

Däremot menar Skoog att studien ligger i linje med tidigare forskning.

– Dagens forskning är väldigt intresserad av sömn, det har blivit ett av de heta områdena inom alzheimers-forskning. Man har till exempel hittat att sömnstörningar är en av riskfaktorerna för att kanske få alzheimers eller demens senare, i flera studier. Det är inte en jättestor risk, men det finns en risk, säger han.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen