Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 14 november 2018

Tuppluren - därför är den bra för din hälsa

Man brukar ju säga att man ska sova på saken för att komma fram till rätt beslut. Men det gäller faktiskt inte bara på natten utan även på dagen visar senaste forskningsrönen.

 Forskning visar att en tupplur är nästan lika viktig som en god nattsömn.
Forskning visar att en tupplur är nästan lika viktig som en god nattsömn. FOTO: Istock

Den som tar sig en tupplur är en riktig latmask! Vem har inte tänkt så om de ”Kronblommare” som lägger sig på sofflocket och sover bort en bit av dagen?

Fast det är inte riktigt sant. Den som inte har stora sömnproblem – en stabil nattsömn är fortfarande överlägset bäst – kan med gott samvete lägga sig och slumra en stund mitt på dagen för att få nya krafter och återhämta sig både fysiskt och psykiskt.

Kronbloms lathet ligger med andra ord helt rätt i tiden – tankekraft är också arbetskraft. Här är fem skäl att ta sig en liten siesta:

Du blir smartare

Sömnbrist försämrar som bekant både koncentrations- och inlärningsförmågan. Därför är det lämpligt att sova mellan 60-90 minuter mitt på dagen, då det ökar hjärnkapaciteten i upp emot ett helt dygn, enligt sajten Little Things.

Du får bättre minne

Att läsa tjocka faktaböcker och ta in massa information kan vara rätt utmattande. Men håll ut och ta tuppluren efter du har läst klart. En studie från Brasilien visar nämligen att studenter som knoppat in efter att ha pluggat mindes det inlärda bättre än de som hållit sig vakna.

Läs också: Så får du bättre sömn

Du blir starkare

Flera studier, bland annat en vid John Moores University i Liverpool, har pekat på att idrottare och atleter som tar korta tupplurar sedan uppvisar bättre resultat. Likaså har forskning vid Harvard visat att personer som tar en tupplur regelbundet (det vill säga minst 30 minuter tre gånger i veckan) löper mindre risk att få hjärtproblem senare i livet.

Du blir mindre stressad

Att gå omkring och känna sig trött och sömnig kan göra vem som helst stressad. Bästa botemedlet är enligt en undersökning att ta återkommande tupplurar. De som inte gjorde det visade tecken på mer stress än övriga deltagare. Främst bör män tänka på det, eftersom de löper större risk att drabbas av stressrelaterade hälsoproblem än kvinnor.

Du äter mindre godis

Vem har inte försökt jaga bort gäspningarna med snacks eller godis? Kroppen blir visserligen kortsiktigt gladare när du ger efter för matbegäret, men för långvarig effekt är lite sömn mycket bättre. En kvart räcker finfint, enligt den här studien vid två universitet i Bryssel och Chicago. Då håller du dessutom midjemåttet i schack!

Läs också: Därför vaknar du i vargtimmenLäs också: Så påverkas du av sömnbrist

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen