Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 december 2018

Tvätta händerna på rätt sätt – och minska smittorisken

Tvätta händerna rätt i 30 sekunder och minska smittorisken med 90 procent. Det säger doktor Mikael Sandström och visar hur en ordentlig handtvätt ska gå till.

 Med en noggrann handtvätt kan du minimera risken för smitta av diverse slag.
Med en noggrann handtvätt kan du minimera risken för smitta av diverse slag. FOTO: Istock

Så här i förkylningstider är det extra viktigt att vara noggrann med handhygienen. ”Soldoktorn” Mikael Sandström gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att ge en lektion i handtvätt.

Vanliga misstag vid handtvätt

En snabb avsköljning under vatten, lite tvål, 2-3 gnugg mellan handflatorna och en snabb avsköljning. Så ser handtvätt ut för många av oss och det är fel metod, menar Mikael Sandström.

– Man ska heller inte ta med sin blöta hand i dörrhandtaget det första man gör för att där kan bakterier och virus leva kvar upp mot ett dygn, tillägger han.

Läs också: Därför ska du inte duscha varje dag

Tvätta händerna rätt

I stället visar Mikael Sandström hur en ordentlig handtvätt ska gå till.

Så här tvättar du händerna:

  • Blöt händerna ordentligt innan du tvålar in.
  • Jobba upp ett lödder med tvålen. Gnugga löddret mellan handflatorna, mellan fingrarna, tummarna, ovanpå händerna och upp på handlederna.
  • Skölj av tvålen och låt vattnet rinna av mot handlederna snarare än mot fingrarna, detta för att ny smuts inte ska få chans att rinna ned över nytvättade händer och fingrar.
  • Gör om proceduren. Hela tvätten ska ta minst 30 sekunder.
  • Skaka av händerna och torka noga med en ren handduk eller engångshanddukar.
  • Ta en bit papper för att stänga av kranen och öppna dörrhandtaget.

Handtvätt minskar smittorisk

– Det här blir väldigt bra. Jag tror att man begränsar smittan med över 90 procent, säger doktor Mikael Sandström till programledarna efter att han är klar med sin handtvätt.

Doktor Mikael rekommenderar även att du bär handskar ute på stan för att undvika att ta direkt i handtag, räcken, varor med mera, där smitta sprids.

– Man måste ju ta i folk, särskilt nära och kära och barn. Men gör man det jag säger har man begränsat smittorisken mycket.

Källa:TV4 Nyhetsmorgon

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen