Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 14 september 2017

Tydliga forskningsresultat: Fullkorn kan skydda mot tarmcancer

Fullkorn är en doldis i hälsosammanhang. Men nu kan det bli ändring på det. Ett flertal studier visar att fullkorn har fantastiska hälsoeffekter.

 Fullkorn, som finns i bland annat fullkornsbröd, kan skydda mot tarmcancer, enligt flera vetenskapliga studier.
Fullkorn, som finns i bland annat fullkornsbröd, kan skydda mot tarmcancer, enligt flera vetenskapliga studier.

Varje år drabbas 6 500 personer av tjock- och ändtarmscancer i Sverige. Nu visar en färsk rapport från American Institute for Cancer Research att fullkorn tydligt minskar risken för tarmcancer, den tredje vanligaste cancerformen i Sverige.

Risken minskade

Enligt rapporten minskade risken för tjock- och ändtarmscancer med 17 procent för dem som åt 90 gram fullkorn per dag.

– Det bekräftar vad studier under senare år visat, att fullkorn förutom att minska risken att drabbas av diabetes typ 2 och hjärtsjukdom, också skyddar mot tjock- och ändtarmscancer, säger Rikard Landberg, professor i mat och hälsa vid Chalmers tekniska högskola, i ett pressmeddelande från Brödinstitutet.

Knäckebröd bäst

Fullkorn finns endast i spannmål och det enklaste sätta att få i sig fullkorn är att äta fullkornsbröd. Mest fullkorn finns i knäckebröd som innehåller 100 procent. En tumregel är annars att hålla sig till nyckelhålsmärkt bröd. 3–4 skivor nyckelhålsmärkt motsvarar mellan 70 och 90 gram fullkorn.

Livsmedelverkets rekommendation är 70 gram fullkorn om dagen för kvinnor och 90 gram för män.

99 rapporter

Den aktuella rapporten bygger på 99 olika publicerade studier från hela världen med totalt 229 miljoner undersökta människor.

Läs också: Korn förebygger vanliga folksjukdomar

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen