Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 29 januari 2018

Tyst hjärtinfarkt – detta bör du känna till

En hjärtinfarkt är ofta dramatisk och mycket smärtsam. Men det finns också ”tysta” infarkter som inte har så tydliga symtom. Därför är det bra att ha koll på detta.

 En tyst infarkt kan vara svår att upptäcka. Smärtan är oftast diffus.
En tyst infarkt kan vara svår att upptäcka. Smärtan är oftast diffus. FOTO: mheim3011

I Sverige lever nästan två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Många drabbas redan i arbetsför ålder och löper hög risk att dö i förtid.

– Hjärt-kärlsjukdom ligger bakom mer än en tredjedel av alla dödsfall i Sverige. I den här gruppen är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke de vanligaste dödsorsakerna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Läs också: Så får du ett friskare hjärta – 10 vetenskapliga tips

Tyst infarkt är en speciell form av hjärtinfarkt som ibland kan vara svårt att förstå att man har drabbats av. Detta är därför bra att ha koll på.

5 fakta om tyst infarkt

1. Tyst infarkt är en hjärtinfarkt med inga eller vaga symtom, till exempel stark trötthet, andnöd, illamående samt rygg- och nacksmärta. Smärtan kan vara mindre intensiv än vid en vanlig infarkt.

2. Tyst infarkt är vanligare bland äldre och personer med diabetes. Kvinnor löper också högre risk att drabbas än män. Vad det beror på är ännu okänt men forskning pågår.

3. Har man några av symtomen ovan (punkt 1), och dessutom tillhör en riskgrupp, ska man ringa 112 direkt. Det är mycket viktigt att få vård så snabbt som möjligt.

4. Alla hjärtinfarkter förstör vävnad i hjärtmuskeln, men med tidiga vårdinsatser kan skadorna minimeras. Risken att drabbas av följdsjukdomar, till exempel hjärtsvikt, ökar ju längre vården dröjer.

5. En nyligen genomförd svensk studie talar för att så många som var femte 70-åring i Sverige har haft en hjärtinfarkt utan att veta om det. Läs också: Lena drabbades av tyst hjärtinfarkt

5 sätt att minska risken för hjärt-kärlsjukdom

Det finns inga garantier för att slippa hjärt-kärlsjukdom. Men genom att leva sunt kan du minska risken att drabbas med upp till 60 procent.

1. Sluta röka.

2. Undvik stillasittande – rör på dig regelbundet och ofta.

3. Kontrollera dina blodvärden och medicinera vid behov.

4. Ät sunt.

5. Undvik stress.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Läs också: Promenera mera! 10 oväntade hälsoeffekter med att gå

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen