Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 8 juni 2018

Undvik drunkningsolyckor – 11 viktiga råd för dig som ska bada med barn

Visste du att barn drunknar tyst?

Små barn plaskar eller skriker sällan när de drunknar.

Uppmärksamhet, närvaro och kunskap är bra motmedel. Här är 11 viktiga tips för dig som ska bada med barn.

 Uppmärksamhet, närvaro och kunskap är bra motmedel mot olyckor. Här är 11 viktiga tips för dig som ska bada med barn.
Uppmärksamhet, närvaro och kunskap är bra motmedel mot olyckor. Här är 11 viktiga tips för dig som ska bada med barn. FOTO: olli0815

Om man säger ordet drunkning så får nog de allra de flesta samma bild i huvudet. En desperat utsträckt hand. Vatten som far åt alla hål. Skräck, skrik och högljudd kamp.

När det gäller barn stämmer inte detta. Det är inte alla som vet. Men den otäcka sanningen är att barn drunknar tyst. 
I stället för, att som bilderna och våra egna föreställningar visar, skrika och plaska när de drunknar så andas de in vatten tyst. Eller flyter med sitt huvud nedåt under vattenytan.

Vet inte hur man hanterar vatten

– En teori kring detta är att de minsta barnen inte har något riktigt förhållande till vatten. De gör inte kopplingen att vatten är farligt och skriker därför inte. De bara går vidare ut i vattnet, trillar och plötsligt är det djupt. Då vet de inte hur de ska hantera det, eller hur de ska orientera sig. Även relativt grunda vatten blir djupa för ett litet barn, säger Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska livräddningssällskapet.

10 barn drunknar varje år

Varje år dör omkring 10 barn av drunkning i Sverige. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 6 år, enligt Svenska livräddningssällskapet.

Förra året, 2018, var drunkningsstatistiken för maj månad dyster läsning. Totalt 21 döda, enligt Svenska Livräddningssällskapets preliminära siffror. Det kan jämföras med att totalt elva personer omkom i drunkningsolyckor under samma period 2017 – och gör maj 2018 till den svartaste drunkningsmånaden på 15 år.

Varmt väder 2018

– Det som är anmärkningsvärt är att så många av dessa är i samband med bad. Det hänger samman med det varma vädret och att fler har sökt sig ut till våra badplatser, sade Mikael Olausson till Land 2018.

10 dödsfall var badrelaterade och 11 skedde av andra orsaker (i Svenska livräddningssällskapets statistik kallas de för ”övriga”). Inga fritidsbåtsolyckor förekommer i statistiken för maj månad, vilket är ovanligt.

Han fortsätter:

– Tyvärr har flera barn varit inblandade och även om det känns otäckt att ens tänka på så är det jätteviktigt att påtala de här sakerna, säger Mikael Olausson.

Närvaro, uppmärksamhet och kunskap är bra motmedel.

Läs också: Trafikolycka – så hjälper du till

Här är 9 viktiga tips för att bli badsmart med barn:

Var alltid nära

Var alltid med barnen när de badar. Svenska livräddningssällskapet rekommenderar att inte vara längre bort än en armslängd. Barn som inte själva förstår att det är farligt att ramla i vatten måste hållas i handen.

Var uppmärksam

Drunkning går fort. Var uppmärksam. Från första kallsupen går det snabbt. Du har inte alls samma tid på dig som när ett barn faller på till exempel en lekplats.

Smartphoneförbud

Mobilen eller läsplattan är en högriskfaktor. Om du har blicken fäst i telefonen kan du inte hålla koll på dina barn. Ha gärna telefonen med, men låt den stanna i fickan eller väskan.

Bestäm vem som har ansvar

Snacka ihop er. Är man flera vuxna – tala ihop er ordentligt om vem som har ansvaret för barnpassningen. Fördela ansvaret mellan er så att ingen felaktigt tror att någon annan håller koll.

Inte mer än du klarar

Är ni en grupp med flera barn, ha som regel att ingen vuxen ska ha ansvar för fler än två barn. Du har två armar – max två barn. Enkelt.

Känn din egen förmåga

Är du själv ovan i vattnet kan du inte ha för mycket ansvar. Var uppriktig. Överskatta inte dig själv. Testa din egen förmåga först. Att ta Simborgarmärket är alltid en bra start.

Barn passar inte barn

Låt inte badande barn passa andra barn. Storasyskon tycker det är roligt att passa de mindre – en liten stund. De tappar snabbt intresse och uppmärksamhet. De menar inget illa, det är bara så barn fungerar.

Simkunnighet

Lär barnen simma. Sätt barnen i simskola om du har råd och det finns möjlighet. För dig som inte har råd med simskola finns stipendier att söka från fonder och stiftelser. Är barnen mellan 0 och 6 år måste du alltid vara med barnet i vattnet – oavsett om de är simkunniga eller inte.

Läs också: Första hjälpen vid skärsår, andnöd och hjärtinfarkt – så gör du

Flytväst viktigt

Använd flytväst. Även om du befinner dig på en brygga. Flytväst är inte ett alternativ till att hålla koll på barnen. Men om något skulle inträffa är västen ett bra hjälpmedel.

Mörka siffror, regler och förmaningar. Diskussion och information om badsäkerhet blir lätt dyster.

– Samtidigt är det viktigt att understryka att det är fantastiskt med värmen. Det är kul och härligt att bada, vi vill inte att folk ska sluta med det. Vi vill att fler ska bada, men att människor ska bada rätt, att de ska följa de här ganska enkla råden och framför allt vill vi att flera ska komma säkert hem från badplatsen efter att ha haft en fin upplevelse, säger Mikael Olausson.

Källa: Svenska livräddningssällskapet/Barnakuten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen