Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 5 december 2018

Bästa skötselråden för att hålla tänderna friska

Varannan svensk drabbas av tandlossning. Men det finns sätt att undvika sjukdomen. Här är tandläkarens bästa råd.

 Håll dina tänder friska med tandläkarens bästa tips. En billig och bra försäkring mot tandlossning!
Håll dina tänder friska med tandläkarens bästa tips. En billig och bra försäkring mot tandlossning! FOTO: Istock

Enligt Socialstyrelsen blir tandhälsan i Sverige överlag allt bättre. Men det finns skillnader kopplade till var man bor, ålder och utbildningsnivå.

Halland sticker ut som det län där andelen som gjort ett tandvårdsbesök och fått en fyllning är lägst. Omvänt har Norrbotten en större andel besökare som gjort fyllningar, fått tänder utdragna eller kommit på akutbesök.

Bra funktion i tänderna

– Jag har ingen vetenskaplig studie att luta mig mot, men min känsla är att storstäder har mer av kosmetisk och estetisk tandvård. Många av våra patienter är först och främst måna om att man ska vara symtomfri och ha en bra funktion, säger Per Tronders, tändläkare med klinik i Nälden i Jämtland.

Bakterier samlas

Oavsett var man bor så är det viktigt att sköta om sin tänder dagligen. För bakterier samlas gärna mellan tandkött och tand. Dem måste man få bort, annars kan tandköttet bli inflammerat vilket på sikt kan leda till tandlossning.

Många drabbas av tandlossning

Processen fram till tandlossning är oftast långsam men sjukdomen drabbar nästan varannan vuxen i Sverige, enligt Vårdguiden.

Följer du tandläkarens tips så har du goda chanser att hålla dem friska länge:

Läs också: Därför får du dålig andedräkt

5 skötseltips för friska tänder

1. Borsta i cirklar

Borsta med mjuka, cirkulära rörelser om du använder en manuell tandborste. Använder du eltandborste är det tandborsten som själv gör jobbet. Då behöver du bara förflytta den långsamt över tandytorna men se till att vinkla den så att stråna kommer in mellan tänderna. Välj alltid en mjuk tandborste.

2. Borsta tandköttet

Många tror att man inte ska borsta på tandköttet, men det är helt fel. Borsta noga både tänder och tandköttet närmast tanden.

3. Följ 2-2-2-regeln

Borsta enligt 2-2-2-regeln, det vill säga två gånger om dagen i två minuter och med två centimeter tandkräm på tandborsten. Detta gäller vuxna. För mindre barn gäller barntandkräm med lite lägre fluorhalt och en tandkrämsklick motsvarande en lillfingernagel.

4. Skölj inte munnen

Använd fluortandkräm och skölj inte munnen med vatten efter tandborstningen. Fluoren ska ligga kvar på tänderna. Vill man absolut skölja kan man avsluta med lite fluormunsköljning eller en fluortablett i stället.

5. Skippa whitening

Undvik whiteningtandkräm som ska göra tänderna vitare. Sådan tandkräm innehåller slipmedel som skadar emaljen.

Läs också: Så avslöjar din tunga hur du mår

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen