Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 6 mars 2019

Uppväxt på landet skyddar mot psykisk ohälsa

Växte du upp på landet? Grattis! Ny forskning visar nämligen att barn som växer upp nära natur och grönska blir psykiskt stabilare senare i livet.

 Gröna miljöer i barndomen verkar minska risken för psykisk ohälsa senare i livet.
Gröna miljöer i barndomen verkar minska risken för psykisk ohälsa senare i livet. FOTO: Istock

Studier visar vad många nog redan anat: Det är bra för barn att växa upp omgivna av grönska och natur. Det gör dem glada och smarta.

Skydd mot psykisk ohälsa

Nu verkar det dessutom som om de positiva effekterna sitter i även efter uppväxten. För enlig ny dansk forskning så tycks barn som bor med buskar och träd runt knuten utveckla ett skydd mot psykisk ohälsa. Studien visar att ”gröna barn” har mer än 50 procents mindre risk än ”betongbarn” för att drabbas av psykisk sjukdom senare i livet.

Naturen stärker barnen

Exakt varför det är så vet man inte. Men Kristine Engemann, som ledde studien vid Århus universitet, refererar till tidigare undersökningar (obs: extern länk) som visar att livet på landet uppmuntrar barns sociala kontakter. De rör sig också mer. Och det har visat sig gynna motoriken. Dessutom har gröna miljöer visat sig stärka förmågor kopplade till inlärning, tänkande och minne (obs: extern länk).

Läs också: Barn på landet får bra balans

Viktiga gröna värden

Men stadsbefolkningen ökar i snabb takt. I dag bor mer än 50 procent av världens befolkning i städer. Detta bekymrar Kristine Engemann.

– Det är viktigt att vi erkänner värdet av gröna miljöer. Inte för att de är dekorativa eller vackra men för att de har hälsofördelar, säger hon till nättidningen Quartz.

En miljon barn kartlades

Forskningen som Kristine Engemann ledde baserade sig på en stor kartläggning av gröna miljöer där en miljon danska barn växte upp mellan 1985 och 2013. Data från kartläggningen jämfördes sedan med risken för att utveckla 16 olika sorters psykiska störningar senare i livet.

Drabbades mer sällan

Och resultatet var tydligt. De barn som hade vuxit upp nära naturen och grönområden drabbades betydligt mer sällan av ångest, depression och annan psykisk ohälsa.

– Jag var förvånad över hur tydlig trenden var i alla psykiska störningar vi undersökte, Kristine Engemann till danska Politiken.

Kontakt med naturen

Kristine Engemann menar att hennes studie visar hur viktigt det är att stadsplanerare utformar miljöer där människor kommer i kontakt med naturen. Om man nu inte har förmånen att bo och växa upp på landet, vill säga.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen