Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 november 2018

Vandringsbloggens julkalender uppmuntrar till stressfri jul

Lägg händerna på en trädstam. Kramas med någon du tycker om. Bjud med en kollega på lunchpromenad.

Så lyder några av luckorna i Vandringsbloggens nya julkalender. Tanken är att skapa en härlig och avslappnande uppladdning inför jul som en motpol till den sedvanliga stressen och hetsen.

 En stressfri julkalender! Ladda ner kalendern via länken längst ner i artikeln.
En stressfri julkalender! Ladda ner kalendern via länken längst ner i artikeln. FOTO: Vandringsbloggen

Idén började gro när Vandringsbloggens grundare Angeliqa Mejstedt reflekterade över hur julen har sett ut i hennes familj tidigare år. Trots ett välfördelat ansvar har åtaganden och firanden präglats av mycket stress. Lagom till Kalle Anka slumrar de vuxna till i soffan.

– Man hinner inte njuta av tiden tillsammans. Börjar man ha fokus på stressen blir det som en ond spiral som kräver hela ens tankevärld. Men det behöver inte vara så krångligt att sakta ner. Om man börjar plocka in något fint varje dag som balanserar upp så kan det bli en motpol till stressen och hetsen, säger Angeliqa Mejstedt.

Onumrerade luckor

Julkalendern som Angeliqa Mejstedt har skapat och delat med sina följare av Vandringsbloggen består av 24 luckor, var och en med en liten daglig uppgift. Men till skillnad mot en vanlig julkalender är inte luckorna numrerade.

– Du väljer själv en lucka varje dag. Det ska inte handla om att prestera. Vill man ta det ett steg längre kan man göra bingo med kollegerna, så sprider man något härligt till varandra.

Läs också: Värsta stressfällorna under julen – och hur du hanterar dem

 Angeliqa Mejstedt från Västerås är heltidsvandrare, sedan hon sa upp sig från toppjobbet inom HR för att istället skapa sitt drömjobb.
Angeliqa Mejstedt från Västerås är heltidsvandrare, sedan hon sa upp sig från toppjobbet inom HR för att istället skapa sitt drömjobb. FOTO: Angeliqa Mejstedt

Vill inspirera till rutiner

Angeliqa Mejstedt har samlat små favoritrutiner som hon själv försöker få in i sin vardag och som man ska kunna göra oavsett var man är i livet eller var man bor.

– Den största gåvan man kan ge sig själv är välmående. ”I det lilla bor det stora” brukar man säga, och det är verkligen sant. Det här har förändrat mitt liv, att putta in små saker varje dag för att må bra. Min förhoppning är att det inte bara blir en julkalender, utan att någon kan hitta nya rutiner i denna bank av härliga saker att alltid ha med sig i vardagen, säger Angeliqa Mejstedt.

Läs också: 9 enkla vardagsvanor – som får dig att må bättre

Sprider positivitet

Den stressfria julkalendern uppmuntrar till omtanke, både om sig själv och om andra. En extra nypa luft per dag är dessutom något positivt för oss alla.

– Nu när det blir så mörkt kan det kännas småjobbigt att gå ut. Flera av grejerna i kalendern tar inte mer än fem minuter och bidrar till att du åtminstone kommer ut lite varje dag.

På Vandringsbloggen kommer Angeliqa Mejstedt själv välja ut luckor för varje decemberdag fram till jul, som en pepp till läsarna att anta utmaningarna. Under hashtagen #stressfrijul kan den som vill följa andra och dela sina upplevelser från kalendern.

Här kan du ladda ner och skriva ut julkalendern! (extern länk)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen