Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 26 oktober 2021

Vanlig folksjukdom: Ann-Louise drabbades av vuxenastma

Är man förkyld ofta och länge med hosta som aldrig ger sig, så är något fel. Det vet Ann-Louise Persson. Likt tusentals svenskar led hon av vuxenastma – utan att veta om det.

 Naturen och trädgårdsarbete har varit läkande för Ann-Louise Persson som lider av astma.
Naturen och trädgårdsarbete har varit läkande för Ann-Louise Persson som lider av astma. FOTO: Privat

Ann-Louise Persson, 38, gick länge med långa segdragna förkylningar med hosta, nästäppa, snuva och heshet som aldrig gick över. När hon till slut sökte hjälp på vårdcentralen fick hon förklaringen. Hon led av förkylningsastma.

– Jag tänkte att något måste vara fel. Det kändes som en enda lång seg förkylning och hostan hängde sig envist kvar. Nattsömnen blev lidande och jag blev stressad och trött, säger Ann-Louise.

Obehandlad vuxenastma

Hon är en av många som drabbas av vuxenastma och som går obehandlad utan att koppla ihop det med en sjukdom. Astma och förkylningsastma kan nämligen lätt förväxlas med långvarig förkylning.

– Med rätt behandling och mediciner försvann besvären. Det var en stor lättnad att få svar, framförallt var det skönt att slippa hostan.

Självförsörjande på frukt och grönt

Ann-Louise jobbar som undersköterska och bor med sin familj, sin man Daniel och barnen Elin, 11, Linnea, 8 och William, 6, i Dyvlanda, en idyllisk byllerby i Kila utanför Säffle, med gångavstånd till familj och släktingar.

Ann-Louise arbetar gärna i köksträdgården och odlar potatis, zuccini, bönor, gurka, persikor och äpplen. Hon fryser in och gör pajer och pastasåser. Drömmen är att bli självförsörjande på frukt och grönsaker. Ann-Louise har en lista på önsketräd för apelträdgården. Förr fanns höns på gården men tiden räckte inte riktigt till så nu strosar där bara de tre bondkatterna Greta, Grållan och Sotis.

– Barnen ska få växa upp så naturligt som möjligt och kunna spontanäta solvarma jordgubbar och lära sig skilja på ogräs och grödor. Naturen är läkande och det är vilsamt att påta i trädgården, säger Ann-Louise.

Pep och rosslade i luftrören

Misstanken har funnits att astman kan ha triggats i unga år då Ann-Louise bodde i lägenheter med mögel. Hon gillar att träna och mest löpning. Men under sina träningspass fick hon svårt att andas.

– Förmodligen kom de första astmasymtomen och ansträngningsastma då. Det pep och rosslade i luftrören och jag fick hosta. Jag tänkte nog att luftvägarna kanske irriterades av mögel i bostaden för vi har varken allergi eller astma i släkten.

Bra att träna vid astma

Hon upplevde det som en signal från kroppen att inte anstränga sig.

– Jag tog långa promenader i stället och det kändes bättre. I dag vet jag att det är bra att träna om man har astma. Men jag har fortsatt att gå långa promenader på stigarna och grusvägarna här runtom i de värmländska skogarna.

Ann-Louise fasar för att hennes astma ska föras vidare till barnen. Att växa upp lantligt är ett bra skydd mot att utveckla astma, tänker hon.

Det finns flera studier som visar att barn som lever i lantbruksmiljö har mindre risk att drabbas av astma och allergi.

 - Jag hoppas att barnen ska bli hjälpta av att växa upp på landet där vi odlar maten själva och slippa allergier och astma i möjligaste mån, säger Ann-Louise.
- Jag hoppas att barnen ska bli hjälpta av att växa upp på landet där vi odlar maten själva och slippa allergier och astma i möjligaste mån, säger Ann-Louise. FOTO: Privat

Tufft jobba med visir

Ann-Louise jobbar inom äldrevården och pandemin har gjort hennes jobb tyngre och stressigare. Men nu glädjer hon sig med de äldre som åter får träffa sina anhöriga efter alla corona-restrektioner.

– Visst har det varit tufft att jobba med både mask och visir och tungt att andas. Men jag trivs så himla bra med alla de gamla på äldreboendet och all den kunskap de delar med sig av. Jag har lärt mig gamla hushållskonster av dem, allt från inläggningar till hur man tar tillvara på trädgårdens frukter och bär.

Fortsätter med medicinerna

Sedan diagnosen för tio år sedan har Ann-Louise varit noga med att ta sin astmamedicin för att kunna leva ett aktivt liv utan begränsningar.

– Varje gång jag testat spirometrin* på vårdcentralen har lungorna sett bra ut och läkaren har sagt att jag ska fortsätta ta medicinerna.

Eftersom Ann-Louise besvär rör sig om lindrigare astma behandlas hon med förebyggande och lindrande medicin. Men hennes förhoppning är att hon med tiden helt ska slippa mediciner.

Läs också: Så kan du lindra nästäppa – utan nässpray

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen