Vanlig svamp – oväntat rik på D-vitamin!
Svamp är lika rik på D-vitamin som fisk! Och soltorkar du den kan halterna hundradubblas!
Svensk forskning (obs: extern länk) visar att svamp är en oväntat stor källa till D-vitamin i maten. Mätningar av olika svampar visar att de är väldigt rika på D-vitamin.
Kantareller och karljohansvamp kan innehålla 10-20 mikrogram per 100 gram. Det är lika mycket som i makrill, lax och sill. Dagsbehovet är 20 mikrogram för vuxna.
Läs också: Älgflugorna många i år – så skyddar du dig och hunden!
Bildar D-vitamin i ”huden”
Orsaken är att svamp börjar bilda D-vitamin när dess ”hud” träffas av solens UV-strålning – precis som för oss människor.
Svamparna bildar en annan form av D-vitamin, D2 i stället för D3, som tas upp i lite mindre grad än D3.
Läs också: Ajabaja! Så här ska du uppföra dig i svampskogen!
Hög halt D-vitamin i blodet
Men en tidigare studie (obs: extern länk) på friska människor som fick äta trattkantareller visade att biotillgängligheten ändå är hög, då de fick höga värden av D-vitamin i blodet.
Soltorkning ökar effekten
En annan studie (obs: extern länk) visar att om man soltorkar svampen 6-8 timmar fortsätter den att bilda D-vitamin i sin ”hud” och halten av vitaminet kan bli upp till 100 gånger högre!
Så mycket D-vitamin innehåller våra vanligaste svampar:
- Trattkantareller: 19-35 mikrogram per 100 gram
- Gula kantareller: 8,4-14 mikrogram per 100 gram
- Karljohansvamp: 3-10 mikrogram per 100 gram
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.