Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 september 2018

Vanlig svamp – oväntat rik på D-vitamin!

Svamp är lika rik på D-vitamin som fisk! Och soltorkar du den kan halterna hundradubblas!

 Plocka in D-vitamin från skogen i form av massor av härlig svamp!
Plocka in D-vitamin från skogen i form av massor av härlig svamp! FOTO: Istock

Svensk forskning (obs: extern länk) visar att svamp är en oväntat stor källa till D-vitamin i maten. Mätningar av olika svampar visar att de är väldigt rika på D-vitamin.

Kantareller och karljohansvamp kan innehålla 10-20 mikrogram per 100 gram. Det är lika mycket som i makrill, lax och sill. Dagsbehovet är 20 mikrogram för vuxna.

Läs också: Älgflugorna många i år – så skyddar du dig och hunden!

Bildar D-vitamin i ”huden”

 Soltorkar du den gör du svampen extra D-vitaminrik.
Soltorkar du den gör du svampen extra D-vitaminrik. FOTO: Istock

Orsaken är att svamp börjar bilda D-vitamin när dess ”hud” träffas av solens UV-strålning – precis som för oss människor.

Svamparna bildar en annan form av D-vitamin, D2 i stället för D3, som tas upp i lite mindre grad än D3.

Läs också: Ajabaja! Så här ska du uppföra dig i svampskogen!

Hög halt D-vitamin i blodet

Men en tidigare studie (obs: extern länk) på friska människor som fick äta trattkantareller visade att biotillgängligheten ändå är hög, då de fick höga värden av D-vitamin i blodet.

Soltorkning ökar effekten

En annan studie (obs: extern länk) visar att om man soltorkar svampen 6-8 timmar fortsätter den att bilda D-vitamin i sin ”hud” och halten av vitaminet kan bli upp till 100 gånger högre!

 Karljohanssvamp är en smakrik favorit.
Karljohanssvamp är en smakrik favorit. FOTO: Istock

Så mycket D-vitamin innehåller våra vanligaste svampar:

  • Trattkantareller: 19-35 mikrogram per 100 gram
  • Gula kantareller: 8,4-14 mikrogram per 100 gram
  • Karljohansvamp: 3-10 mikrogram per 100 gram

Källa:Svensk Mykologisk Tidskrift 28, 2007

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen