Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 september 2018

Vanlig svamp – oväntat rik på D-vitamin!

Svamp är lika rik på D-vitamin som fisk! Och soltorkar du den kan halterna hundradubblas!

 Plocka in D-vitamin från skogen i form av massor av härlig svamp!
Plocka in D-vitamin från skogen i form av massor av härlig svamp! FOTO: Istock

Svensk forskning (obs: extern länk) visar att svamp är en oväntat stor källa till D-vitamin i maten. Mätningar av olika svampar visar att de är väldigt rika på D-vitamin.

Kantareller och karljohansvamp kan innehålla 10-20 mikrogram per 100 gram. Det är lika mycket som i makrill, lax och sill. Dagsbehovet är 20 mikrogram för vuxna.

Läs också: Älgflugorna många i år – så skyddar du dig och hunden!

Bildar D-vitamin i ”huden”

 Soltorkar du den gör du svampen extra D-vitaminrik.
Soltorkar du den gör du svampen extra D-vitaminrik. FOTO: Istock

Orsaken är att svamp börjar bilda D-vitamin när dess ”hud” träffas av solens UV-strålning – precis som för oss människor.

Svamparna bildar en annan form av D-vitamin, D2 i stället för D3, som tas upp i lite mindre grad än D3.

Läs också: Ajabaja! Så här ska du uppföra dig i svampskogen!

Hög halt D-vitamin i blodet

Men en tidigare studie (obs: extern länk) på friska människor som fick äta trattkantareller visade att biotillgängligheten ändå är hög, då de fick höga värden av D-vitamin i blodet.

Soltorkning ökar effekten

En annan studie (obs: extern länk) visar att om man soltorkar svampen 6-8 timmar fortsätter den att bilda D-vitamin i sin ”hud” och halten av vitaminet kan bli upp till 100 gånger högre!

 Karljohanssvamp är en smakrik favorit.
Karljohanssvamp är en smakrik favorit. FOTO: Istock

Så mycket D-vitamin innehåller våra vanligaste svampar:

  • Trattkantareller: 19-35 mikrogram per 100 gram
  • Gula kantareller: 8,4-14 mikrogram per 100 gram
  • Karljohansvamp: 3-10 mikrogram per 100 gram

Källa:Svensk Mykologisk Tidskrift 28, 2007

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen