Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 december 2018

Oväntad effekt av spenat och rucola - de håller din lever frisk!

Vanliga gröna salladsblad kan göra stor nytta för din lever. Det visar ny forskning vid Karolinska institutet.

 Svenska studier visar att gröna salladsblad kan motverka fettlever.
Svenska studier visar att gröna salladsblad kan motverka fettlever. FOTO: Istock

Flera tidigare studier har visat på andra, starka hälsoeffekter av att äta gröna blad, som spenat, ruccola och grönkål.

Hög halt av nitrater

Orsaken är deras höga halt av nitrater som har en kärlvidgande effekt, sänker blodtrycket och ökar syreupptagningen i musklerna.

Den nya studien (Obs, extern länk) visar på ännu en viktig hälsoeffekt: Att ett högt intag håller levern frisk.

Läs också: 4 oväntade hälsoeffekter av att äta nitratrika grönsaker

Motverkar fettlever

Det motverkar fettlever, en vanlig leversjukdom som drabbar var fjärde svensk, oftast orsakad av övervikt eller för hög alkoholkonsumtion.

– När vi gav nitrat till möss som gått på en västerländsk diet med mycket fett och socker så såg vi en signifikant lägre andel fettinlagring i levern, säger Mattias Carlström, docent vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska Institutet.

Resultaten på musstudien bekräftades av två olika studier på mänskliga leverceller.

Sänkte blodtryck

Förutom den minskade risken för fettlever, observerade forskarna även sänkt blodtryck, och en förbättrad insulinkänslighet hos möss med typ 2-diabetes.

– Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag, säger Mattias Carlström.

Läs också: Därför blir du friskare av besk mat!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen