Oväntad effekt av spenat och rucola - de håller din lever frisk!
Vanliga gröna salladsblad kan göra stor nytta för din lever. Det visar ny forskning vid Karolinska institutet.
Flera tidigare studier har visat på andra, starka hälsoeffekter av att äta gröna blad, som spenat, ruccola och grönkål.
Hög halt av nitrater
Orsaken är deras höga halt av nitrater som har en kärlvidgande effekt, sänker blodtrycket och ökar syreupptagningen i musklerna.
Den nya studien (Obs, extern länk) visar på ännu en viktig hälsoeffekt: Att ett högt intag håller levern frisk.
Läs också: 4 oväntade hälsoeffekter av att äta nitratrika grönsaker
Motverkar fettlever
Det motverkar fettlever, en vanlig leversjukdom som drabbar var fjärde svensk, oftast orsakad av övervikt eller för hög alkoholkonsumtion.
– När vi gav nitrat till möss som gått på en västerländsk diet med mycket fett och socker så såg vi en signifikant lägre andel fettinlagring i levern, säger Mattias Carlström, docent vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska Institutet.
Resultaten på musstudien bekräftades av två olika studier på mänskliga leverceller.
Sänkte blodtryck
Förutom den minskade risken för fettlever, observerade forskarna även sänkt blodtryck, och en förbättrad insulinkänslighet hos möss med typ 2-diabetes.
– Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag, säger Mattias Carlström.
Läs också: Därför blir du friskare av besk mat!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.