Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 september 2018

Vanligt munskölj förstör hälsoeffekt av grönsaker

Munskölj fräschar upp munnen – men kan förstöra en viktig hälsoeffekt av grönsaker.

 Munskölj känns fräscht i munnen men har negativa biverkningar.
Munskölj känns fräscht i munnen men har negativa biverkningar. FOTO: Istock

Många sköljer munnen med antiseptiskt munvatten morgon och kväll och kanske även efter lunch. Men det kan förstöra en av de mest kraftfulla medicinska effekterna av grönsaker.

Nämligen den kärlvidgande och blodtryckssänkande effekten av nitratrika grönsaker som rödbetor, spenat, mangold och andra gröna bladgrönsaker.

Läs också: Ny forskning: Rödbetsjuice kan komma att ersätta mediciner!

Dödar viktiga bakterier

Enligt en tidigare internationell studie (obs: extern länk) så dödar munvattnet även de goda munbakterierna som krävs för att kroppen ska tillgodogöra sig nitraten i grönsaker.

Den goda processen börjar i saliven, när vi tuggar nitratrika grönsaker, där bakterier omvandlar nitrat till nitrit. När vi sväljer nitriten hamnar den i magsäcken där sur magsaft omvandlas till kväveoxid.

Förs ut i blodomloppet

Redan där gör den nytta genom att stärka det skyddande slemskiktet i magsäcken. Sedan transporteras den nyttiga kväveoxiden ut i blodomloppet och vidgar blodkärlen och ökar blodflödet.

Stopp direkt

Men sköljer man med antibakteriellt munvatten, särskilt om det innehåller klorhexidin, stoppas den hälsosamma processen redan i munnen. Och den effekten kan vara i upp till åtta timmar.

Läs också: Lista: De 5 nyttigaste grönsakerna du kan äta

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen