Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 10 januari

Läkarens viktråd – vänta en timme med frukost

Professor Kerstin Brismar på Karolinska institutet var en av experterna i TV-programmet Bästa dieten. Detta enkla och effektiva viktråd ger hon sina patienter.

 Ät frukost vid rätt dig, tipsar viktexperten.
Ät frukost vid rätt dig, tipsar viktexperten. FOTO: Istock

Vissa verkar kunna äta vad som helst och ändå behålla vikten. Andra för en ständig kamp mot varje extrakilo.

Våra kroppars olika förmågor att omsätta och lagra fett är en av förklaringarna. Antalet fettceller är en annan. Men det finns en hel del man kan påverka själv när det handlar om att hålla vikten.

Begränsa födointaget

Kerstin Brismar är professor i diabetesforskning på Karolinska institutet och det vikttips hon ger sina patienter är enkelt. Den handlar om att försöka begränsa sitt födointag under en begränsad tid på dygnet. Här är hennes två enkla tumregler.

Ät den här tiden på dagen:

  • Vänta minst en timme med att äta frukost efter att du har vaknat. Gärna till klockan nio eller tio om du har möjlighet. Först då är hormonerna beredda på förbränning. Äter du för tidigt är hormonerna fortfarande inställda på vila och att lagra energi.
  • Låt kroppen vila från att äta i tre timmar innan du gå och lägger dig på kvällen. Då hinner kroppen förbränna innan det är dags för viloläge och lagring av energi.

Källor: SVT, Kropp och själ i P1

Läs också: Håll vikten med 4 enkla regler

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen