Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 21 november 2018

Varannan svensk har hälsofarligt låg kondition

Varannan arbetande svensk har så dålig kondition att det är en fara för hälsan.

Det visar en omfattande studie som sträcker sig över de senaste två decennierna.

– Resultaten är alarmerande och bekräftar den utbredda uppfattningen att vi rör på oss mindre idag än tidigare, säger Elin Ekblom-Bak, en av forskarna bakom studien.

 Konditionsnivån har försämrats som allra mest bland män, yngre åldersgrupper, lågutbildade och de som bodde i landsbygdslän.
Konditionsnivån har försämrats som allra mest bland män, yngre åldersgrupper, lågutbildade och de som bodde i landsbygdslän. FOTO: iStock

Konditionen bland den arbetsföra befolkningen i Sverige har försämrats kraftigt de senaste 20 åren. Så mycket som 46 procent anses ha en hälsofarligt låg kondition. År 1995 var motsvarande siffra 27 procent.

Forskningen som gjorts vid Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) baserar sig på en unik databas med över 350 000 män och kvinnor i åldern 18-74 från den arbetsföra befolkningen. Deltagarna har genomgått en hälsoprofilbedömning och testat sin kondition via ett konditionstest på cykel.

Läs också: Smygträna där du är: Enkla vardagsövningar som förbättrar din hälsa

Mäns kondition blir sämre

Nedgången var allra kraftigast bland män, yngre åldersgrupper, lågutbildade och de som bodde i landsbygdslän.

”Det intressanta var att bara en tredjedel av nedgången berodde på en samtidig viktuppgång. Det innebär att den större delen av nedgången berodde på en nedgång av aerob kapacitet, förmodligen på grund av minskad fysisk aktivitet av tillräcklig intensitet för att bibehålla eller påverka konditionen”, säger Elin Ekblom Bak, forskare på GIH, i ett pressmeddelande.

Läs också: Så ska du träna för att sänka blodtrycket

Objektivt mått

Tidigare sammanställningar av befolkningens aktivitetsnivå har dock visat det motsatta. Men då har deltagarna själva rapporterat in sina aktiviteter – vilket inte ger en balans i resultaten.

”Det är vanligt att man vid självrapportering överskattar sin aktivitet. I denna studie har ett mer objektivt mått som reflekterar aktivitetsnivå använts”, säger Elin Ekblom Bak.

Läs också: Gå dig i toppform med powerwalk

 Elin Ekblom-Bak är högskolelektor i idrottsvetenskap, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet.
Elin Ekblom-Bak är högskolelektor i idrottsvetenskap, inriktning folkhälsa och fysisk aktivitet. FOTO: Linus Hallgren

Hälsoförebyggande insatser

Forskarna bakom studien vill nu se att fler hälsoförebyggande insatser sätts in för att bromsa den negativa trenden.

”Det är viktigt att insatser sätts in för att bryta denna nedgående trend, speciellt i de grupper där nedgången är som störst. Preventivt hälsoarbete, såväl inom som utanför hälso- och sjukvården med vägledning och motivationsstöd, är en metod som vi vet har vetenskapligt stöd att fungera”, säger Elin Ekblom Bak, i pressmeddelandet.

Om studien

• Studien omfattar data från 354 277 yrkesverksamma svenskar i åldern 18–74 år (några har alltså fortsatt att arbeta efter 65).

• Gruppen representerar alla typer av yrken. Andelen kvinnor i studien är 44 procent.

• Studien har genomförts vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Den baseras på data från Health Profile Institute (HPI).

• Syftet med studien är att visa hur den vuxna befolkningens kondition förändrats över en längre tid.

• Studien har publicerats i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Källa: TT

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen