Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 21 april 2017

Vårinventering! 8 enkla saker att byta ut – för att må bättre

Små förändringar kan göra stor hälsonytta. Kolla igenom hudkrämsförrådet, städskrubben och tv-rummet. Där finns en hel del du kan byta mot sundare alternativ.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Lightläsk – bara låt bli den

Sötman i exempelvis läsk lurar dig att äta mer än du annars skulle ha gjort. Även om drycken i sig är närmast kalorifri. Möjligen kan sötningsmedel, som exempelvis aspartam, också öka insulinresistensen och påverka bakteriefloran i tarmen negativt. Det senare kan höja nivåerna av glukos i blodet vilket ökar diabetesrisken. Hoppa helst över lightläsken helt och drick vatten i stället. Har du svårt att avstå helt kan du unna dig något glas vanlig läsk en gång i veckan.

2. Plast – tänk efter en extra gång

Undvik generellt att förvara livsmedel i plastbehållare när du kan. Välj hellre porslin, glas eller rostfritt stål. Var särskilt noga med att inte köra plastburkar med mat i mikron. Det finns många sorters plaster varav vissa är bättre än andra, men några garantier för att inte ohälsosamma och bland annat hormonstörande ämnen läcker ut i din mat finns inte. Feta livsmedel har en särskilt stor förmåga att ta upp gifter ur plastmaterial.

Byt ut plastgolv av PVC. De avger hormonstörande ämnen som är särskilt skadliga för små barn. Linoleumgolv är mycket bättre och finns numera i många snygga varianter.
Det finns många olika plaster, alla kan inte dras över en kam. Men just för att det är något av en djungel gör du det enklast för dig genom att undvika plast i möjligaste mån.

3. Hormonstörande ämnen – var varsam

I smink och kroppsvårdsprodukter finns tyvärr gott om otrevliga ämnen. Hormonstörande, allergiframkallande och cancerogena ingredienser är vanligare än du kanske vill tro. Naturskyddsföreningen har till exempel hittat högflourerade ämnen i en del sminkprodukter. Och det är inget en gärna smörjer in i ansiktet, var så säker. Tänk så här: Så få produkter som möjligt och så få ingredienser per produkt som möjligt.

4. Onödiga kemikalier

Rensa ut icke miljömärkta giftiga städprodukter ur städskåpet och lämna på återvinningens miljöstation i stället. Använd hellre miljömärkt såpa eller diskmedel så slipper du riskera att komma i kontakt med de ohälsosamma kemikalierna.

Anser du dig behöva något starkare, välj i första hand produkter märkta med ”Bra Miljöval” som är den märkning med tuffast miljökrav. Fönsterputsmedel behövs inte alls. Proffsen använder diskmedel. Självklart väljer du också miljömärkt, allergivänligt tvättmedel och hoppar över det kemikalieladdade sköljmedlet.

5. Stolen – rulla iväg den i stället för dig själv

Japp. Du sitter med stor sannolikhet alldeles för mycket och behöver resa på dig, räta ut ryggen och kanske göra lite gymnastik eller promenera en sväng. Sänkt blodtryck, bättre blodfettsvärden, mindre ryggont med mera är några av de positiva effekterna. Stå gärna i strumplästen på en mjuk matta när du jobbar.

6. Tv:n med flamskydd – kolla alternativen

Hormonstörande mjukgörare i kablarnas plasthölje och cancerogena flamskyddsmedel är några av ämnena du helst vill undvika i dina elektronikprodukter. De sprider sig nämligen lätt genom damm och letar sig in i kroppen, särskilt på små barn. Ska du köpa en ny tv, välj en miljömärkt (Svanen, EU Ecolabel). Vädra också extra ofta i rum där det finns mycket elektronik. Damma och dammsug ofta.

7. Halvfabrikat – läs innehållsförteckningen

Köp rena råvaror och laga maten själv. Gör storkok om du inte hinner laga mat varje dag. Du kan få variation genom att servera olika tillbehör till varje måltid. Gör du så här får du bättre kontroll över vad du stoppar i dig och slipper exempelvis många tillsatser, onödigt mycket socker och salt samt ohälsosamma fetter som finns i hel- och halvfabrikat.

8. Nanopartiklar – se upp

Några vanliga nanopartiklar är sådana som finns i antibakteriella träningskläder, beläggning i stekpannor, kosmetika och solskyddskräm. Många nanomaterial har förmågan att passera biologiska barriärer, som exempelvis huden. Byt för säkerhets skull ut din solskyddskräm mot en som inte innehåller zinkoxid eller titantidioxid, framförallt om det är en kräm i sprejform. Att andas in partiklarna är inte hälsosamt och kan skada lungvävnaden. Om möjligt är det bästa förstås att inte smörja in sig alls och skydda huden med hatt och kläder.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen