Varning! Här är maten du SKA slänga
Nej, man ska inte stirra sig blind på bästföre-datum – utom i vissa fall. Här är 6 exempel på när du faktiskt ska slänga maten.
Visst ska vi göra mer för att minska matsvinnet! Våga lita på vårt luktsinne och syn och inte kasta mat som går utmärkt att äta bara för att bäst före datum är passerat. Men vissa matvaror är extra känsliga och blir fördärvade snabbare än andra. Här är 6 exempel på det:
1. Bröd med mögelfläck
Nej, det räcker inte att skära bort möglet på brödet, som man göra på hårdost. Den synliga delen är bara en bråkdel av hela mögelsvampen. Resten av svampen består av långa osynliga trådar, som troligen har spritt sig i hela brödet eftersom det är så poröst. Då ska du slänga brödet. Samma sak gäller om brödet smakar mögel även om du inte ser något enligt Livsmedelsverket.
2. Gravad och rökt fisk i vissa fall
Enligt Folkhälsomyndigheten kan förpackad gravad och rökt fisk innehålla listeriabakterier, som kan vara farliga för småbarn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Ät inte efter sista förbrukningsdag och fisk i öppnad förpackning bör ätas upp genast. Kolla datumet när du köper, och välj så ”färska” datum som möjligt. Det går inte att upptäcka smittan själv, då bakterien inte orsakar missfärgning eller dålig lukt.
3. Fula bär
Mögliga eller ruttna bär ska kasseras. Använd endast friska, fasta bär till sylt och saft, enligt Livsmedelsverket.
4. Rå fisk i dessa fall
Vissa fiskarter med mörkt kött (strömming, sill, tonfisk, makrill, ansjovis) innehåller ganska mycket av aminosyran histidin. Det omvandlas till histamin när vissa bakterierarter frodas när fisken förvarats för varmt, under några timmar. Det kan orsaka histaminförgftning, en slags akut magsjuka. I andra fiskarter är det köldtåliga, produktförstörande men inte sjukdomsframkallande bakterier som bryter ner fisken och avger illaluktande ämnen. Den vill man inte äta.
5. Yoghurt, créme fraiche och färskost med mögelfläckar
Kassera om de har möglat. De är livsmedel som innehåller mycket vatten och det finns risk att mögelgifter sprids i hela livsmedlet. Då räcker det inte att bara ta bort mögelfläcken.
6. Köttfärs som luktar
I malet kött kan bakterier lätt få fäste. Oftast är det nedbrytningsbakterier som gör att färsen luktar och smakar illa, vilket gör färsen otjänlig även om den sällan bär på någon sjukdomssmitta. Däremot kan köttfärs och annat kött under hanteringen vid slakten i sällsynta fall smittas sjukdomsbakterier som Ehec, men de är svåra att upptäcka och inte luktar. Därför ska man aldrig äta rå köttfärs, särskilt inte barn – och vara noga med att färsen är helt genomstekt.
Detta är skillnad mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdag
Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.
Sista förbrukningsdag visar hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Märkningen används för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel kan bli hälsoskadligt trots att det förvaras enligt förpackningens anvisning. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats. OBS: Öppnad förpackning kan ge ännu kortare hållbarhet.