Värsta stressfällorna under julen – och hur du hanterar dem
Julen är kantad med stress- och kravmoment. Här är några av stressfällorna och hur du kan hantera dem.
Julfixarstressen
Hur mycket trix och fix krävs för att få igång julstämningen? Sätta upp julpynt, städa, hänga upp grejor, baka, lägga in, laga mat och allt det där, både med egna och med andras förväntningar på sig. Det drar lätt iväg till en oändligt lång att-göra-lista. Sätt istället en julplan, hur mycket tid och pengar är du beredd att lägga och vad anser du är rimligt att förvänta dig för den insatsen?
Läs också: Så ska du äta julbordet med 5 turer
1. Julbordätarstressen
Att laga till och sedan smörja kråset, helst med traditionella rätter. Planera gärna på förhand hur du ska ta dig an julbordet. När man väl står där med tallriken är det svårt att hålla igen. Men alla blandningar trivs inte i magen. Ät dig igenom en del av det du gillar mest och ät inte för mycket.
2. Julfirarstressen
Det finns tre sorters människor: de som älskar julen, de som tycker det okej att fira och de som helst skulle avstå från att fira. Välj de aktiviteter som är okej. Gillar du inte att dansa runt granen: bilda en minipublik som ser på istället! Invändningar mot det möts med: ja, men det är så roligt att titta på, unna mig den glädjen!
Läs också: Körschema för julmaten – så slipper du stressen
3. Fyndiga-versstressen
Dina spirituella och intellektuella vänner eller släktingar författar rena poem till julklappsverser. Och de säger, ”det är väl självklart att vi alla skriver verser i år med”. Försök inte vinna den striden. Kör gärna raka, enkla, korta, verser.
4. Lika fina presenter-stressen
Du ger bort julklappar som är billigare eller ännu värre, ingen present alls, till en person som ger dig en fin julklapp. Det kan vara plågsamt att ge bort billigare eller mindre genomtänkta saker än vad man får, men oftast brukar mottagaren inte bry sig så mycket. Överenskommelser om maxpris och annat brukar vara ett bra sätt att sätta förväntningarna på samma nivå.
Läs också: Därför ska du undvika plastglitter i jul
5. Vara glad-stressen
Det kan handla om att vara glad bland folk eller att sakna folk att vara glad med. Julen är inget obligatorium. Att fira den är inget obligatorium. Tänkande människor skapar alltid så bra förutsättningar som möjligt och det gäller även julen. Ring de närmaste, gratulera via Facebook eller mejl eller sms och njut av julvärdarna på TV eller av en god bok.
Läs också: Julmat från förr
6. Stanna länge-stress
Julfirandet fortsätter i det oändliga, från tidig morgon till kväll kanske i flera dagar. När är det dags att bryta upp och säga tack och hej? Svaret är att det inte finns några regler. Man måste inte prata för pratandets egen skull. Surfning i mobil eller dator kan faktiskt vara en lämplig social flykt.
Läs också: Så fixar du julpyntet från skogen – 5 tips!