Vårt svenskaste trendbär - Lingonet
Glöm trendiga gojibär. Vi har ett eget svenskt trendbär.
Svenska lingon har större effekt på hälsan än de importerade kusinerna.
Här är 11 saker du måste veta om lingon.
1. Positiva effekter på vikten
Lingon har de senaste åren hamnat i skymundan för sina omsusade importerade kusiner gojibär och acai som saluförts för sina positiva effekter på figuren. Men en studie från Lunds universitet har visat att lingon kan ha en större effekt på vikten än de långväga bären.
2. Hälsoboost
Lingon är fulla av hälsofrämjande bitterämnen, vitaminer och mineraler som främjar hälsan. Antioxidanterna som ger lingonen dess röda färg skyddar cellerna och motverkar tidigt åldrande.
Läs också: Inte bara lingon är superbra för dig – lär mer om vårt ädlaste bär: Åkerbäret
3. Bra för blodsockret
I början av 1900-talet rekommenderades diabetiker att äta minst 500 gram lingon om dagen eftersom Lingon stabiliserar blodsockret.
4. Såldes på apotek
Lingon har också traditionellt ordinerats mot urinvägsbesvär och såldes förr på apotek.
5. Ljungväxt
Lingon tillhör familjen ljungväxter och växer vilt i stora delar av Norden. Lingon mognar oftast i augusti – september och finns att plocka i ungefär en månad framåt.
Läs också: Ljung passar bra utomhus! Se vår vackra evighetskruka
6. Mjölig dubbelgångare
Lingon förväxlas ibland med mjölon, som är torrare och mjöligare. Lingonriset växer upprätt medan mjölonriset är plattare och mer liggande. Mjölon är inte giftiga – bara inte lika goda.
7. Odlas i USA
I Nordamerika har lingon börjat odlas efter att ha rönt uppmärksamhet för sin friska och syrliga smak och välgörande egenskaper.
8. Kosttillskott i Asien
Sverige exporterar lingon till framförallt Österrike och Tyskland. Men även i Asien är de populära. Där pressas de till främst kapslar och säljs som kosttillskott.
9. Älskad smakförhöjare
Lingon har länge serverats till klassiska svenska husmansrätter som köttbullar, kåldolmar, blodpudding och raggmunk. Den friska smaken gifter sig väl med de rustika rätternas runda gräddighet.
Läs också: Och nu är du sugen på lingon till maten? Varsågod – Klassiskt recept på rårörda lingon
10. Naturligt konserverande
Produkter med lingon har längre hållbarhet även vid lågt sockerinnehåll tack vare bärens rika halt av bensoesyra som verkar konserverande. Det gör lingon till en tacksam ingrediens i allt från dessertpajer till matbröd.
11. Lång hållbarhet
Lingon klarar sig under flera veckors tid i kylskåp utan att ha konserverats.
Källa: Skogsskafferiet, Lunds universitet, Livsmedelsverket, Wikipedia, SvD
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.