Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 januari 2021

Vinterbadarna i Funäsdalen: "Man släpper jobb och stress när man badar"

Vinterbad gör susen för både kroppen och knoppen. Det är isbadarna i Funäsdalen överens om. Och för en i gänget försvann migränen.

 För Frida Blomdahl Hay är vinterbad bästa migränkuren.
För Frida Blomdahl Hay är vinterbad bästa migränkuren. FOTO: Petter Nilsson

När vi ses är det sex grader under nollstrecket. Det är inte så många ljusa timmar om dagen, så i trälådan intill vaken finns marschaller för den som vill mysa till det lite extra.

För visst vill vinterbadarna i Funäsdalen mysa. Men det här med nedkylningen påstås dessutom vara bra för hälsan. Snabbar på återhämtningen efter en rejäl urladdning, till exempel.

Hitta nya badkompisar

Så för gänget i Funäsdalen handlar det också om återhämtning. Fast på ett mer vardagsnära sätt, kanske. Att det alls badas på det här viset får man tacka en nyinflyttad för, Karin Örnholmer. Hon ville inte sluta bada bara för att hon flyttade norröver, utan såg i stället till att hitta nya badkompisar.

 Badgeneral Karin Örnholmer håller vaken öppen.
Badgeneral Karin Örnholmer håller vaken öppen. FOTO: Petter Nilsson

Barnen får vänta

Den här dagen är de sex som ska bada. Några barn är med, men de får inte vinterbada än på ganska många år. Man tar inga risker i onödan. Därför är det även noga med att ingen får bada ensam. Skulle något hända ska det alltid finnas en medföljande som kan larma.

Tar inga risker

För det har talats en del om just risker med att vinterbada. När kroppen kyls ner snabbt drar blodkärlen ihop sig och då kan blodtrycket höjas snabbt.

Alltså skulle det kunna bli negativa effekter för den som dras med hjärt-kärlproblem.

Samtidigt finns det annat som pekar på sänkt smärta för personer som lider av ledproblem till exempel.

Känner sig lätt i kroppen

Oavsett vad forskningen säger så är det för det här gänget härjedalingar ingen tvekan om saken: vinterbad gör susen för både kroppen och knoppen. Alla pratar om hur lätt man känner sig i kroppen efteråt.

– Man släpper allt annat när man badar – jobb och stress. Man är bara här! Egentligen är det ingen högoddsare att man inte kan tänka på annat. Kylan ger ju kroppen en rejäl chock och ska man kunna vara i så länge som i flera minuter krävs att man är ett med sin kropp, så att man klarar att slappna av, säger Karin Örnholmer.

Pulsklockan på hennes arm är kopplad till mobiltelefonen. När hon kliver upp efter tre minuter i vaken kan hon se hur pulsen sjunkit sedan hon klev i.

 Vinterbadarna
Vinterbadarna FOTO: Petter Nilsson

Långsam tillvänjning

För den som är nybörjare är nog bara tanken på att kunna vara i flera minuter i sträck omöjlig. Så är det också långsam tillvänjning som gäller. Framför allt handlar det om att få ordning på själva andningen, så att man inte slutar andas för att det är så himla kallt, utan att man fortsätter andas och försöker slappna av i benen. Så får man ner andningen i magen. Även om man är aldrig så duktig på sin yogaandning kan kylan ställa till det i början. Alltså är det träning som gäller.

Bra känsla i kroppen

För Björn Tusås blir dagens dopp hans hittills längsta. Han peppas av vännerna runt vaken som håller koll på både honom och klockan.

 Björn Tusås utmanar uthålligheten.
Björn Tusås utmanar uthålligheten. FOTO: Petter Nilsson

– Man är ju mer vaken när man kliver upp än i! Det märks i kroppen att det är något som sker. Den dagen har man en bra känsla i kroppen, säger han när han så äntligen kliver upp igen.

Läs också: Anders Hansen-träna: Promenadrutinerna som maxar hälsoeffekten

Migränen försvann

För Cristina Blomdahl Persson och dottern Frida Blomdahl Hay har baden blivit en boost för mor-dotter-relationen.

 Christina Blomdahl doppar hela huvudet.
Christina Blomdahl doppar hela huvudet. FOTO: Petter Nilsson

Frida har flyttat tillbaka till Funäsdalen efter tio år och nu har de hittat ”sin” gemensamma aktivitet då de kan varva ner ihop.

De badar flera gånger i veckan. Och för Frida är baden mer än bara en skön stund. Hon lider av svår migrän, men sedan hon började vinterbada har hon blivit mycket bättre.

 För Frida Blomdahl Hay är kalla bad bäst.
För Frida Blomdahl Hay är kalla bad bäst. FOTO: Petter Nilsson

– Nu har jag kanske fått två anfall totalt. Jag badade faktiskt en gång när jag hade migrän – och då gick det över! Det är ett fint sätt att bota utan tabletter. Jag badar så ofta jag hinner. Fast inte på sommaren; jag har alltid varit en badkruka!

Det låter obegripligt, men hon är inte den enda i gruppen som hellre badar på vintern än om sommaren.

Fantastisk naturupplevelse

Någon åker skidor över sjön och stannar till helt fascinerad. ”Badar ni? Åh, vad jag blir sugen!”

Badgänget skrattar.

– Så låter det jämt. Men så snart vi säger ”välkommen i” brukar ursäkterna komma.

Men de som faktiskt vågar sig i får inte bara en skön upplevelse för kroppen de får en fantastisk naturupplevelse på samma gång. I en naturlig vak, omgivna av både fjäll som fniss.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen