Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 19 december 2018

Vinterkräksjukan är här – så länge måste du stanna hemma

Vinterkräksjukan är här – igen. Caliciviruset som orsakar sjukdomen är mycket smittsamt. Vad ska du tänka på om du drabbas – och hur länge bör du stanna hemma? Land har svaren.

 Folkhälsomyndigheten bedömer att årets säsong av vinterkräksjukan är i gång och att antalet smittade kommer öka under de närmaste veckorna.
Folkhälsomyndigheten bedömer att årets säsong av vinterkräksjukan är i gång och att antalet smittade kommer öka under de närmaste veckorna. FOTO: iStock.

Vinterkräksjukan är den vanligaste magsjukdomen i Sverige och härjar vanligtvis mellan november och april, med februari som topp. Och nu är den här igen. Sökningar på Vårdguidens sajt ökade dramatiskt under luciaveckan, vilket tyder på att spridningen har tagit fart. Folkhälsomyndigheten bedömer att årets säsong är i gång och att antalet smittade kommer öka under de närmaste veckorna.

Läs också: Sant och falskt om vinterkräksjukan

Miljoner virus sprids

Du känner igen sjukdomen genom det hastiga insjuknandet. Vanliga symptom är kräkningar, diarréer, illamående, feber och huvudvärk. Att helt skydda sig från sjukdomen är svårt. Calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det behövs bara ett fåtal virus för smittspridning. Vid kräkningar och diarréer sprids miljoner virus.

Undvik att bli smittad – enkla knep

Det finns dock saker du kan göra för att försöka undvika att smittas. Det finns enkla knep för att låta bli att smitta andra, och det finns saker att tänka på innan du går tillbaka till arbetet eller skickar i väg barnen till skolan.

Handtvätt

Handtvätten är superviktig! Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framför allt innan du ska äta och efter att du varit på toaletten.

Flytande tvål

Använd flytande tvål på ställen där många är samlade, till exempel på jobbet, skolan och förskolan. Använd pappershandduk när du torkar händerna.

Rent hemma

Se till att ha rent hemma. Ordentlig rengöring i hemmet kan minska risken för ytterligare smittspridning. Att få bort alla virus är så gott som omöjligt, men man kan försöka åtminstone. Tvätta kläder och textiler i minst 60 grader.

Läs också: Vinterkräksjukan – så skyddar du dig

Smitta inte andra

Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer och undvik att vara på platser där du kan smitta andra.

Om du blivit sjuk: Stanna alltid hemma från jobbet, skolan eller förskolan vid kräkningar eller diarré. Smittade personer kan sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat.

Stanna alltid hemma!

Barn som går på förskola kan komma tillbaka när de äter som vanligt och det har gått två dygn utan att de har kräkts eller har haft diarré.

Barn som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn efter att de har blivit friska, enligt Vårdguiden.

Som vuxen bör du inte återvända till jobbet innan 48 timmar efter den sista kräkningen.

Folkhälsomyndigheten har ingen nationell rekommendation för hur länge du ska stanna hemma, men smittrisken anses dock vara störst de närmaste dygnen efter man insjuknat.

Och tänk på att till skillnad från många andra virussjukdomar får man inget direkt skydd mot caliciviruset som orsakar smittan. Man kan alltså insjukna flera gånger under samma säsong om man har otur.

Läs också: Så gör du egen vätskeersättning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen