Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 7 december 2017

Viss julmat kan minska barnallergier

En hel del av den mat man äter runt jul kan ha positiva effekter när det gäller att minska risken för att barn utvecklar allergi,

FOTO: Istock

Mer specifikt är det nötter och fet fisk som när det gäller att motverka framtida allergier hos barn, visar en färsk studie. Även vissa vegetabiliska oljor är bra ur den aspekten.

Forskare i projektet Bamse vid Karolinska institutet har undersökt åttaåringar och allergisjukdomar som astma och hösnuva.

Läs också: Så förebygger du sängkvalster – och undviker allergi

Debuterar i barndomen

Dessa debuterar ofta i barndomen och allergierna beror på såväl ärftliga faktorer som miljö- och livsstilsfaktorer.

I studien undersöktes sambandet mellan långa omega-3- och omega-6-fettsyror i blodet och senare förekomst av astma och allergier hos 940 barn.

– Eftersom allergisjukdomar ofta debuterar under uppväxten är det särskilt intressant att studera om miljö och livsstil i barndomen påverkar utvecklingen av dessa sjukdomar, säger Anna Bergström, forskare vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som lett studien, i till Forskning.se.

Läs också: Nya bevis: Därför blir barn smarta av att växa upp på landet

Höga blodnivåer

Barn som vid åtta års ålder hade höga blodnivåer av långa omega-3-fettsyror hade en mindre risk för att få astma och hösnuva vid 16 års ålder.

Vidare så kunde höga nivåer av omega-6-fettsyran arakidonsyra kopplas till mindre risk för astma och hösnuva vid 16 års ålder.

Läs också: Guldmjölk: Så gör du den stärkande hälsodrycken själv

Fås via maten

Fettsyrorna får vi framför allt i oss via maten, framför allt genom att äta nötter, vissa vegetabiliska oljor och fet fisk.

– De nya resultaten ger tillsammans med en av våra tidigare studier stöd för Livsmedelsverkets rekommendationer att äta fisk två till tre gånger i veckan och att variera mellan feta och magra sorter, säger Anna Bergström, till Forskning.se.

Totalt ingår 4 000 personer i studien, födda 1994-1996, och där uppföljningen med deltagare som nu är i 22-24-årsåldern startade 2016.

Den som använder rönen som kostråd bör vara noga med att barnen inte redan har en allergi eller disposition att utveckla sådan, exempelvis mot jordnötter.

Läs också: Koka egna halstabletter av örter och honung

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen