Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
hälsa 7 april 2017

Yrsel - så lindrar du och förebygger yrsel

Yrsel kan vara väldigt obehagligt. Men det är sällan farligt. Och det finns knep som hjälper dig att bli av med besvären snabbare!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

De flesta av oss blir mer eller mindre yra ibland. Om yrseln är det enda symtomet är den med största sannolikhet ofarlig i sig. Men självklart ska du ändå vara försiktig, yrseln kan leda till ostadighet och fallolyckor.

En vanlig orsak till yrsel är att balansorganet i innerörat inte fungerar som det ska. Yrseln försvinner normalt av sig själv, men det går att skynda på processen. Det gör du genom att helt enkelt utmana yrseln. Det betyder att du ska utsätta dig för rörelserna som gör dig yr i stället för att undvika dem. Då ställer hjärnan om balansen och du blir snabbare av med besvären.

Kan kännas som en karusell

Kristallsjuka är en vanlig typ av yrsel som kommer av att små kalkkristaller i innerörats balansorgan har lossnat. Yrseln kan vara ganska våldsam och många beskriver den som en känsla av att snurra runt i en karusell. Oftast sätts snurrandet i gång av att man vrider på huvudet eller vänder sig om i sängen.

Symptom vid förkylning

Inflammation i balansnerven, vestibularisneurit, är inte så vanligt, men kan dyka upp i samband med en förkylning. Inflammationen framkallar kraftig yrsel med kräkningar. Inflammationen läker normalt av sig själv på några veckor men ibland kan det behövas läkemedelsbehandling och balansträning.

Många med nacksmärtor känner sig yra och ostadiga. Det beror på att spänningar och störningar i nackmuskulaturen påverkar balansen negativt. Massage, stretching och avslappningsövningar kan lindra besvären.

Dålig blodcirkulation kan också ligga bakom ostadighet och yrsel.

Det här kan du göra själv:

1. Motionera regelbundet

Fysisk träning hjälper till att hålla blodcirkulationen och balanssinnet i trim. Det hjälper även mot blodtrycksfall, som i sin tur kan orsaka yrsel.

2. Gå i skog och mark

Promenader i terräng är ett bra sätt att träna balansen.

3. Stavgång

Stavgång är ett bra sätt att träna styrka, kondition, koordination och balans.

4. Enkla balansövningar

 • Träna på att stå på ett ben. Börja med att försöka stå på ett ben i en halv minut och byt sedan ben. Förläng gradvis tiden. Det ska kännas jobbigt! Du kan också lägga på andra moment, som att borsta tänderna, läsa eller lösa matteuppgifter samtidigt som du balanserar.
 • ”Gå på lina” på golvet. Gå både fram- och baklänges.
 • Sätt dig på en stol och lägg armarna i kors över bröstet. Håll kvar dem där medan du kontrollerat reser dig upp och sätter dig ner igen. Håll upp bröstet och titta rakt fram. Upprepa 15 gånger.
 • 5. Våga bli yr

  Det är lätt att undvika rörelser som ger yrsel. Men det är viktigt att utsätta sig för dem eftersom det kommer att minska din yrsel på sikt.

  6. Flytta runt kristallerna

  Om du misstänker att du har kristallsjuka kan du testa det här för att få kristallerna att lägga sig på rätt plats i örat:

  • Sitt på knä på golvet och böj huvudet bakåt. Titta upp i taket! Nu blir du antagligen yr.
  • Ställ dig på alla fyra och titta ner i golvet. Vrid på huvudet åt höger eller vänster beroende på vilket öra som är drabbat. Håll i ungefär en halv minut.
  • Sätt dig upp igen och vänta tills yrseln lugnat sig innan du reser dig upp.
  • Om du blir yr och samtidigt upplever smärta, förlamning, svimning, illamående, andningsbesvär, försämrad hörsel, stel nacke, talsvårigheter eller domningar ska du uppsöka läkare.

   Källor: Vårdguiden, Aktuellt om vetenskap och hälsa, Bristguiden.

   Läs mer om

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Upptäck nya platser med

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen